- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Šta se kod Đavola dešava?

© Foto: Printskrin/You Tube/Manchester UnitedErik ten Hag, trener Mančester junajteda
Erik ten Hag, trener Mančester junajteda - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
Pratite nas
Još jedna sezona bez Lige šampiona ostavila je traga na duši navijača Mančester junajteda. I ovo leto donelo je novi pokušaj rekonstrukcije igračkog kadra na Old Trafordu, a glavna uloga poverena je Holanđaninu, inače nemačkom đaku Eriku ten Hagu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prethodni Holanđanin na klupi „Crvenih đavola“ Luj van Gal nije se proslavio, ali je procena rukovodstva Junajteda da bi doskorašnji trener Ajaksa mogao da prodrma uspavani igrački kadar. Ten Hag je ključni proboj u trenerski posao napravio kao trener drugog tima Bajerna i to u vreme dok je Pep Gvardiola vodio Bavarce.
Posle dve godine u Utrehtu seo je na klupu amsterdamskog velikana i nakon zapaženih partija sa našim Dušanom Tadićem u glavnoj ulozi pokupio simpatije ljubitelja fudbala, posebno „fudbalskih hipstera“ koji ga smatraju božanstvom.
Mnogi su skloni mišljenju da će posao koji je Ten Hag započeo na Old Trafordu dati pravi odgovor da li je trener za velike klubove ili samo „prosek" kome se posrećilo da sa dominantnim Ajaksom uzme titule u Holandiji.
Pripremni period je doneo tri ubedljive partije i pobede nad Liverpulom (4:0), Melburnom (4:1) i Kristal Palasom (3:1) u kojima se nazire fudbal kakav Ten Hag želi. Ofanziva, dominacija u posedu, presing u standardnoj formaciji 4-3-3, koja je lična karta svih holandskih trenera.
Parlaelno sa uigravanjem tima Ten Hag dobija i pojačanja, ali je Holanđanin nezadovoljan dinamikom kojom ona stižu jer kasni u pripremi ekipe. Dok je u holandskom fudbalu sve isplanirano mesecima unazad i pojačanja su uvek dovedena unapred, kod Engleza to mnogo teže ide.
Zato osim Kristijana Eriksena i Tajlera Malasije nije dobio nijednog od željenih pojačanja.
Najveće želje su mu Lisandro Martinez, sa 175 santimetara verovatno budući najniži štoper u Premijer ligi, koji treba da dođe iz Ajaksa za 60 miliona evra, kao i Frenki de Jong koji pokušava da prekine agoniju u Barseloni gde se nije proslavio.
Od ranije tu je još jedan adut Ten Haga iz Ajaksa, Doni van de Bek, koji bi trebalo da se rehabilituje posle užasne polusezone na poajmici u Evertonu i postane šef na sredini terena, onako kako je bilo u Amsterdamu.
Junajted su ovog leta napustili Nemanja Matić, Pol Pogba, Edinson Kavani, Džesi Lingard, Huan Mata i Andreas Pereira koji je podat Fulamu. Ostale su mlađe snage koje u uvodnim nedeljama pod novim šefom dosta obećavaju.
„Imamo strategiju, ovo je proces i treba nam vremena. Ali na kraju moramo da se postaramo da ovo bude tim sa pobedničkim mentalitetom“, kaže Ten Hag.
I zaista, bar na početku priprema Džejdon Sančo počinje da liči na igrača od 80 miliona evra, dok je zaboravljeni Marsijal postigao golove na sve tri utakmice. Ten Hag radi na tome da im vrati samopouzdanje nadajući se da će Svetsko prvenstvo u Kataru biti veliki motiv za Sanča, Marsijala i Rašforda.
© Foto: Printskrin/You Tube/Manchester UnitedDžejdon Sančo, napadač Mančester junajteda
Džejdon Sančo, napadač Mančester junajteda - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
Džejdon Sančo, napadač Mančester junajteda
„Mislim da svaki igrač želi da igra na Svetskom prvenstvu. Prilika se ne ukazuje tako često i igrači su toga svesni. Pokušavamo da im povratimo samopouzdanje jer vidite kako to utiče na njih. Moramo da ih motivišemo i oraspoložimo. To je važan uslov za uspeh: da verujete u sebe i kao individuu i kao deo tima“, objasnio je holandski trener.
Važna je i disciplina. Ten Hag kaže da je zadovoljan što igrači upozoravaju jedan drugog na ponašanje i odnos prema timu. Još jedno pravilo koje je uveo je da se igrač koji ima problem obrati najpre njemu, a kasnije menadžeru.
„Kada hoćete rezultate, morate da imate tim. Važni su organizacija, saradnja i disciplina. Kada van terena nema discipline nećete je naći ni na terenu. Reći ću svakom igraču šta očekujem od njega. Imam visoke standarde zato što su oni ovde i igraju za Mančester junajted, i tada moraju da daju sve od sebe. Svi moraju da budu na nivou koji se od njih očekuje“, ističe Ten Hag.
Koliko mu je stalo do discipline svedoči i slučaj sa jučerašnje prijateljske utakmice sa Kristal Palasom kada se izdrao na Davida de Heu i mladog fudbalera Čarlija Sevidža jer se ovaj drugi kasno otvorio, pa je Španac ispucao loptu daleko od gola.
To je fudbal kojeg se Ten Hag užasava i koji pokušava da promeni, pa ne čudi što je odlučio da opsuje. Ako bude u tome istrajao možda će i navijači Mančester junajteda malo više uživati u mečevima voljenog tima.
A ako ne uspe, još jedna godina agonije im ne gine.
Navijači Dinama Zagreb Bed Blue Bojsi  - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
SPORT
„Ujedinjenje“ Albanaca i Hrvata – u mržnji prema Srbima /foto, video/
Šverceri Škupi - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
SPORT
„Šverceri“ iznenadili „Purgere“: Makedonski Albanci sa lažnom istorijom šokirali Zagreb /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala