- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: U nuklearnom ratu nikada ne može biti pobednika; SAD žele sukob Rusije i Evrope

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
Pratite nas
U nuklearnom ratu nikada ne može postojati pobednik i Moskva zastupa stav da takav rat nikada ne može biti pokrenut, izjavio je ministar inostranih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za Sputnjik i RT. On je dodao da Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija naoružavanjem Ukrajine žele da sukobe Rusiju s Evropom.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Naše američke kolege, britanske kolege, to je anglosaksonska stvar, uz aktivnu podršku Nemaca i Poljaka, kao i baltičkih naroda, veoma žele da od ovog rata naprave pravi rat i da sukobe Rusiju s evropskim zemljama. Amerikancima to ide u korist, jer oni sede tamo iza zaliva i okeana, oni su daleko“, rekao je Lavrov u intervjuu za Sputnjik i RT, koji je vodila glavna urednica RT-a i medijske grupe „Rosija sevodnja“ Margarita Simonjan.

Ruski diplomata je naglasio da Ukrajinu pumpaju oružjem i sprečavaju je da napravi bilo kakav konstruktivan potez.
„To što ih bukvalno sprečavaju da naprave bilo kakav konstruktivan korak, što ih bukvalno pumpaju oružjem i primoravaju ih da ga koriste uz sve više i više rizika, to što tamo sede strani instruktori i stručnjaci koji upravljaju tim sistemima 'himars' – to više praktično nije tajna“, rekao je Lavrov.
Prema oceni ruskog ministra, Ukrajini neće biti dozvoljeno da pregovara s Rusijom sve dok SAD ne odluče da prepuste Kijev samom sebi.
„Nemam nikakve sumnje da Ukrajincima neće dozvoliti da pregovaraju dok Amerikanci ne odluče: 'napravili smo dovoljno skandala i posejali dovoljno haosa, sada možemo da ih pustimo da se bave sobom, a mi ćemo gledati kako će se izvlačiti iz toga“, rekao je Lavrov.

Zahtevi Brisela nerviraju članice EU

Prema njegovim rečima, zahtevi koje Brisel nameće članicama Evropske unije počinju da smetaju zemljama i da ih nerviraju.

„Klatno se ljulja sa jedne na drugu stranu. I, sada će se klatno iz strane koja je povezivana sa brzom integracijom, premestiti na drugu stranu, kada zahtevi koje Brisel nameće, a koji, kao što sam već rekao, nisu uvek utemeljni na zakonodavnim sporazumima, počinju da nerviraju zemlje i smetaju im u građenju unutrašnjeg nacionalnog života u skladu s njihovim tradicijama i religijom“, ocenio je ruski diplomata.

On je kao primer naveo Mađarsku, koju Evropska unija „gnjavi“ zbog propagiranja netradicionalnih vrednosti.
Lavrov je ranije izjavio da želja Zapada da Ukrajina pobedi Rusiju na bojnom polju samo umanjuje mogućnost mirovnog procesa.

Eventualna promena evropskog stava

Ruski diplomata je istakao da, ukoliko Evropa iznenada promeni stav i predloži Rusiji da obnove odnose, treba razmotriti da li to odgovara Moskvi.

„Ako u nekoj fazi Evropa iznenada kaže: ‘Planuli smo, ali ipak smo zainteresovani da obnovimo naše odnose u nekim ekonomskim, trgovinskim oblastima’, - smatram da predlog ne treba odbaciti. Ali, treba razmotriti koliko nam to odgovara, a onda reagovati“, ocenio je ruski ministar.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
RUSIJA
Lavrov: Gubeći na bojnom polju, Kijev izvodi krvava insceniranja za satanizovanje Rusije
Znak za biološku opasnost - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
RUSIJA
Lavrov: Vašington nastavlja da govori o mirovnim ciljevima biolaboratorija uprkos činjenicama
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala