- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kucnuo je čas da se zaustavi diktat Zapada u celom svetu: Susret u Teheranu prelomna tačka

© AP Photo / Office of the Iranian PresidencyVladimir Putin i Ibrahim Raisi
Vladimir Putin i Ibrahim Raisi - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
Pratite nas
Poruke iz Teherana dobar su znak i signal da je veći deo sveta saglasan sa politikom i namerama Rusije. Ove zemlje su spremne da se suprotstave globalizmu i da kroz ukrajinsku krizu definišu nove odnose u svetu, kaže, razmatrajući sve aspekte poslednjeg susreta u Iranu, Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma.
On smatra da bi sastanak u Teheranu na kojem su Iran, Rusija i Turska definisali pitanja bilateralne saradnje mogao biti važan zamajac za mnoge suverenističke zemlje koje smatraju da je kucnuo čas da se zaustavi diktat Zapada nad svim zemljama i procesima u svetu.

Ko je izolovan-Rusija ili Zapad?

Iran koji je na sebi osetio i sankcije i torturu Zapada, razume, smatra Kovač, razloge specijalne vojne operacije u Ukrajini, i spreman je na svaku vrstu saradnje sa Rusijom - na političkom, energetskom i vojnom planu.
© AP Photo / Office of the Iranian PresidencyVladimir Putin i Ibrahim Rajisi
Vladimir Putin i Ibrahim Rajisi - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
Vladimir Putin i Ibrahim Rajisi

„Na političkom planu u smislu saglasnosti sa svime što Rusija radi i otvaranja prostora za saradnju drugim državama savremenog sveta. U energetskom smislu, Iran je spreman na svim poljima da sarađuje sa Ruskom Federacijom, nastavi izgradnju gasovoda kroz njenu teritoriju i zajedno sa Saudijskom Arabijom i drugim zemljama iz regiona pokrene kapacitete prema potrebama Indije“.

Jasan pokazatelj, primećuje Kovač, da je svaki pokušaj izolacije Rusije koja se prostire na 11 vremenskih zona, uzaludan posao. U tom duhu je, kaže, ovih dana skovana duboko istinita izreka koja odražava suštinu procesa: Zapad je uveo sankcije Rusiji, a sada je svet izolovao Zapad.
Sastanak u Teheranu, uveren je Kovač, imaće reprekusije u budućnosti u smislu sve tešnje integracije između ovih država.

Usaglašeni po pitanju Sirije

Kada je reč o planovima Turske koja je imala zapaženu ulogu na sastanku u Teheranu, Kovač kaže da je reč o zemlji koja ima regionalne ambicije ali i izvesnu dozu samostalnosti kada je reč o ukrajinskoj krizi.
© AP Photo / Gero BreloerTurske zastave
Turske zastave - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
Turske zastave
Turska je, podseća, i pre krize ali i sada davala Ukrajini pojedino oružje, pre svega, bespilotne letilice „Barjaktar“ ali ona nije spremna da ide u krajnost u smislu uvođenja sankcija i neprijateljstva prema Rusiji.
© Ministerstvo oboronы RFProba parade ruskih brodova u sirijskoj luci Tartus
Proba parade ruskih brodova u sirijskoj luci Tartus - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
Proba parade ruskih brodova u sirijskoj luci Tartus

„Zajedničko saopštenje Rusije, Turske i Irana o Siriji značajan je dokument koji ilustruje odustajanje Turske od svojih ambicija, čak i kada je reč o redefinisanju granica prema Siriji i ispoljavanju ambicija prema prostoru koji je naseljen Kurdima“.

Eliminacija američkih interesa

Usaglašeni stavovi tri lidera - Rusije, Turske i Irana- doprineće, po mišljenju našeg sagovornika, stabilizaciji situacije u Siriji ali i eliminaciji američkih interesa na tom prostoru koja, kako kaže, još od vremena rata pa i danas crpi nelegalno naftu iz sirijskih izvora, uz obezbeđenje vojske.
O tome da li bi ovaj susret u Teheranu mogao biti prelomna tačka u pregrupisanju svetskih snaga Kovač kaže da izvesno da to može biti početna tačka u jednom nadolazećem procesu.
© AP Photo / Julia NikhinsonNjujorška berza
Njujorška berza - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
Njujorška berza

„Sigurno da će u narednom periodu i druge države Južne Amerike, pa i Afrike izražavati solidarnost Ruskoj Federaciji u smislu borbe protiv dominacije Zapada. Jasno je da ukrajinska kriza nije „famozni“ rat između Rusije i Ukrajine, već sukob u kojem aktivno učestvuje ceo NATO, i vojnim efektivima i novcem. To isto čini EU kao talac Amerike, rizikujući da bude destabilizovana i pretvorena u nepoželjnu i bezvrednu organizaciju“.

Kovač opominje da je većina sveta, preko 80 posto čovečanstva, podržava ideju jednog novog multipolarnog svetskog poretka. Iako je ta tranzicija bolna i neće moći bez lokalnih i regionalnih ratova, ovo je, zaključuje Kovač, početak, ukrupnjavanja snaga koje su u stanju da kažu „ne“ Americi.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala