- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Izbegavanje Rusa će izazvati haos“

© AP Photo / Jon GambrellJan Nepomnjašći
Jan Nepomnjašći - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
Pratite nas
Šampion sveta u šahu Magnus Karlsen ozvaničio je odluku da neće igrati protiv Rusa Jana Nepomnjašćija u borbi za svetsku krunu. Ovo je svakako presedan u svetu šaha, pa mnogi kažu da će odluka Norvežanina izazvati haos u ovom čuvenom sportu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Karlsen je odluku objavio na svetski dan šaha, a dodao je da nije isključeno da će se nekada u budućnosti boriti za titulu, a rekao je i da će nastaviti da igra na turnirima.
Nepo je izborio pravo da igra za titulu prvaka sveta tako što je osvojio Turnir kandidata u Madridu. Prošle godine se nije dobro Nepo proveo u sudaru sa Karlsenom, ali ovoga puta neće dobiti priliku za revanš.
Pravila su takva da će Nepomnjašći za titilu prvaka sveta igrati protiv drugoplasiranog na Turniru kandidata, a to je Kinez Ding Liren.
Ruski velemajstor Sergej Karjakin komentarisao je odluku Magnusa Karlsena da se povuče iz borbe za zvanje prvaka sveta.
Sam Karjakin je igrao 2016. protiv Norvežanina i nije uspeo da ga sruši.
„Pre Turnira kandidata, mislio sam da ako bilo koji učesnik osim Jana pobedi, da će Magnus sigurno igrati. Iako je prvi meč sa Janom prošao veoma dobro, postoji šansa da Karlsen odbije jer „Priprema za istog protivnika dve godine zaredom nije veliko zadovoljstvo". A Magnus voli da uživa u igri. Šesti meč za svetsko prvenstvo - razumete da je umoran. A što se šaha tiče, naravno, ja želim da Magnus igra ovaj meč. U suprotnom, to će napraviti haos u svetu šaha. Šta je svetsko prvenstvo bez svetskog šampiona? To je nelogično", rekao je Karjakin pre nego što je Karlsen doneo odluku.

Šta sada?

Aktuelni svetski šampion Norvežanin Magnus Karlsen ne može da bude pod sankcijama zbog odbijanja da igra za svetsku šahovsku krunu sa Rusom Janom Nepomnjaščijem, rekao je za RIA Novosti Arkadij Dvorkovič, predsednik Međunarodne šahovske federacije (FIDE).
Nema sankcija i ne može ih biti, jer nijedna pravila nisu prekršena“, rekao je Dvorkovič.
Karlsen je četiri puta branio titulu, poslednji put je pobedio Nepomnjašćija2021.

Nepo bez komentara

Ruski velemajstor Jan Nepomnjašći rekao je za RIA Novosti da nije spreman da govori o odbijanju aktuelnog svetskog šampiona Norvežanina Magnusa Karlsena od meča za svetsku šahovsku krunu.
Nisam spreman sada da razgovaram“, odgovorio je Nepomnjašći na zahtev da prokomentariše Karlsenovu odluku.
Sa jedne strane ovo se sve može prokomentarisati kao nepoštovanje protivnika Jana Nepomnjašćija, a sa druge strane će Nepu biti, barem na papiru, lakše da dođe do najvećeg uspeha u karijeri protiv Dinga Lirena, nego da mora ponovo na crtu jednom od najboljihšahista u istoriji.
Jan je danas čestitao svima svetski dan šaha i poručio da šah sve treba da nas zbližava, a ne da nas razdvaja.
Jasno je da će Karlsenova odluka povući mnoga pitanja u svetu šaha.
I, objektivno, olašati put Rusu do svetskog trona.
Ruski šahista Andrej Esipenko, levo, posle pobede nad Magnusom Karlsenom, desno - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
SPORT
Šampion abdicirao – ne želi duel sa Rusom!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala