- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Finska uvela dodatna ograničenja Rusima: Kupovina zemlje moguća samo uz dozvolu Ministarstva odbrane

© Flickr / duvinFinska zastava u Helsinkiju, Finska
Finska zastava u Helsinkiju, Finska - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2022
Pratite nas
Finske vlasti povećale su ograničenja na kupovinu zemlje, uključujući i Rusima, pod izgovorom nacionalne bezbednosti, izjavio je u intervjuu za Sputnjnik ruski trgovinski predstavnik u Helsinkiju Anton Loginov.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

On je objasnio da je od 2020. godine licima koja nisu državljani Evropske unije, kao i kompanijama čiji kapital od 10 odsto i veći pripada državljanima ili kompanijama iz zemalja koje nisu članice EU, potrebna dozvola od Ministarstva odbrane Finske.
„Bilo je predloženo da se ove godine unese niz izmena i dopuna u te propise. Pre svega, Ministarstvo odbrane dobija pravo da utvrdi poreklo novca kojim se kupuje zemlja. Plus je dodatno dobio pravo utvrđivanja udaljenosti do objekta odbrambenih snaga ili pogranične straže Finske“, pojasnio je Loginov.
Kako je istakao, ruska strana je u početku smatrala dobijanje dozvola administrativnom barijerom, stvorenom, između ostalog, za kompanije sa ruskim investicijama koje posebno aktivno rade na istoku Finske.
„Sada, pod izgovorom neophodnosti osiguranja nacionalne bezbednosti, finske vlasti usvajaju dodatna ograničenja na kupovinu zemljišnih parcela“, ocenio je on.
Istovremeno, predstavnik je naglasio da mnogi Rusi iz pograničnih oblasti kao što su Karelija, Lenjingradska oblast, Sankt Peterburg, poseduju nepokretnosti u Finskoj gde vole da provode odmor.
Finska je u okviru antiruskih sankcija zbog specijalne operacije Moskve u Ukrajini ranije već uvela brojna ogrančenja. Konkretno, od 16. juna ova zemlja, koja ima najdužu kopnenu granicu sa Rusijom u EU, zabranila je uvoz fizičkim licima naftnih derivata u kanisterima i drugim sudovima, a od 27. juna je takođe uvela zabranu na uvoz jakih alkoholnih pića.
Pored toga, krajem maja, šef MIP-a Finske Peka Havisto založio se za blokadu ruske nafte i gasa.
Ranije, 18. maja ove godine, Finska i Švedska su zbog događaja u Ukrajini, predale generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu zahtev za ulazak u Alijansu.
Početkom jula, Stoltenberg je izjavio da je počeo proces ratifikacije pristupanja ovih zemalja Alijansi.
Bodljikava žica - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2022
RUSIJA
Finska se sprema da podigne ogradu na granici sa Rusijom
NATO brodovi u Finskoj - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
RUSIJA
Ruski ambasador o vojnim NATO bazama u Finskoj: Osiguraćemo svoju bezbednost
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala