- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Ruski vojnici u Donbasu - Sputnik Srbija

UŽIVO Eksplozija u luci na Dunavu, stigao poziv za evakuaciju stanovnika Nikolajeva

Pratite nas
Danas je 146. dan specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini. Udružene snage ruske vojske i DNR stavile su pod kontrolu Seversk, a Avdejevka je u poluobruču. U Teheranu se danas sastaju lideri Rusije, Turske i Irana. EU sprema nove sankcije protiv Rusije, na crnom spisku gradonačelnik Moskve, Noćni vukovi i pojedini ruski glumci.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:52 19.07.2022
21:01 19.07.2022
20:50 19.07.2022
19:32 19.07.2022
Posle Ukrajine demilitarizacija čeka zemlje NATO-a, saopštio je lider Čečenije Ramzan Kadirov.
Kadirov je na Telegramu objavio video sa svojim pomoćnikom – komandantom specijalnog odreda „Ahmat“ Aptijem Alaudinovom sa kojim je, kako kaže, konačno uspeo da se sastane i porazgovara.
„Planovi su grandiozni. Mi već razrađujemo plan za demilitarizaciju zemalja NATO-a, a prva na redu nakon zauzimanja Kijeva je – Poljska“, napisao je Kadirov.
19:24 19.07.2022
Kijev nudi Poljskoj, SAD, Francuskoj, Nemačkoj i Turskoj svoju teritoriju kao poligon za testiranje, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.
19:09 19.07.2022
Na novoj sankcionoj listi Evropske unije protiv Rusije našlo se 55 ljudi, saopštila je ministarka spoljnih poslova Francuske Katrin Kolona.
„Juče smo u Briselu pojačali sankcije protiv Rusije. Uveli smo zabranu uvoza zlata iz Rusije. Takođe smo pojačali individualne sankcije usvajanjem dodatnih ograničavajućih mera protiv pojedinih lica. Te mere se odnose na 55 ljudi“, saopštila je Kolona, ali nije precizirala o kojim licima se radi.
Dan ranije u Briselu je održan sastanak ministara spoljnih poslova članica EU.
18:59 19.07.2022
Gradonačelnik Nikolajeva Aleksandar Sinkevič priznao je da snage PVO grada i oblasti ne mogu da izađu na kraj sa ruskim raketama.
„Grad gađaju svaki dan već nekoliko nedelja. To znači da je bolje napustiti grad da bi se spasili“, rekao je on za „Bi-Bi-Si“.
18:44 19.07.2022
U bazu skandaloznog ukrajinskog sajta „Mirotvorac“ uneto je najmanje 327 maloletnih lica, saopštio je zamenik stalnog predstavnika Rusije pri organizaciji Dmitrij Poljanski. Kako je precizirao, objavljivanje ličnih podataka maloletnika „dovodi njihove živote u realnu opasnost“.
„Danas ćemo preneti informacije o tome generalnom sekretaru (UN Antoniju Guterešu)“, rekao je Poljanski.
18:38 19.07.2022
Oslobođene teritorije Zaporoške oblasti u potpunosti će preći na snabdevanje gasom iz Rusije nakon izgradnje gasovoda Berdjansk – Melitopolj, saopštio je šef administracije regiona Evgenij Balicki.
Izgradnja gasovoda će omogućiti da se snabdeju naselja koja su zbog postupaka Kijeva ostala bez gasa.
Po rečima Balickog, predviđeni rok za polaganje novog gasovoda u skladu sa projektnom dokumentacijom je mesec i po. Ukrajinska strana ranije je prekinula snabdevanje regiona gasom.
18:29 19.07.2022
Ruska vojska i snage DNR i LNR do sad su oslobodile 254 mesta u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštio je štab teritorijalne odbrane republike. Ističe se da snage nastavljaju ofanzivu u nekoliko pravaca.
16:54 19.07.2022
16:18 19.07.2022
Ukrajinske snage su praktično ostale bez mogućnosti da izviđaju teren iz vazduha bespilotnim letelicama kratkog i srednjeg radijusa delovanja duž cele linije fronta u Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je za Sputnjik predstavnik Narodne milicije DNR.
„Odredi ukrajinskih snaga u značajnoj meri su ograničeni u korišćenju sredstava za vazdušno izviđanje duž cele linije fronta u DNR. Odredi za radioelektronsku borbu na vreme i precizno presreću praktično sve vidove bespilotnih letelica ukrajinskih snaga kratkog i srednjeg radijusa delovanja. Protivnik nema mogućnost za vazdušno izviđanje u glavnim pravcima“, rekao je predstavnik Narodne milicije DNR.
15:40 19.07.2022
Ukrajinska armija je granatirala predgrađe Nove Kahovke u Hersonskoj oblasti, a informacije o eventualnoj materijalnoj šteti i žrtvama se utvrđuju, saopštio je šef lokalne administracije Vladimir Leontjev.
„Vidi se crni dim. Ponovo je gađano predgrađe Nove Kahovke. Tačan broj ispaljenih raketa je za sada nepoznat, prema prvim podacima, bilo ih je između četiri i šest“, rekao je Leontjev.
15:28 19.07.2022
Bela kuća je dodala Rusiju na spisak država u kojima, navodno, postoji rizik od protivpravnog hapšenja, savetujući Amerikancima da izbegavaju putovanja u Rusku Federaciju, izjavio je visoko rangirani zvaničnik američke administracije.
„Administracija uvodi novi indikator rizika u preporukama Stejt departmenta za putovanja, u kojem je naglašen povećan rizik od protivpravnog hapšenja, s kojim se Amerikanci suočavaju u određenim državama“, rekao je predstavnik američke administracije i dodao da je novi indikator rizika D dodeljen Kini, Iranu, Severnoj Koreji, Mijanmaru, Venecueli i Rusiji.
Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov je ranije rekao da SAD treba da budu dosledne u slučajevima „protivpravno osuđenih“ Amerikanaca i da se drže standarda koji važe za sve podjednako.
15:14 19.07.2022
Ambasador Evropske unije u Ukrajini Mati Mazikas izjavio je da brzih i kratkih puteva ka članstvu te zemlje u EU ne može biti i da Kijevu predstoji marljiv rad na tome.
„Ne može biti kratkih ili brzih puteva ka samom članstvu. U samom srcu EU je zajedničko tržište. A zajedničko tržište ne može funkcionisati ako se ne poštuju sva pravila, propisi i standardi. Zbog toga Ukrajinci moraju da da obave veoma marljiv posao“, rekao je on u intervjuu za televizijski kanal „Juronjuz“.
14:32 19.07.2022
Ukrajinska vojska teško obuzdava ofanzivu u pravcu Soledara u Donbasu, pošto savezničke snage Rusije, DNR i LNR nastupaju istovremeno iz nekoliko pravaca, rekao je za Sputnjik pripadnik artiljerijskog odreda Narodne milicije Luganske Narodne Republike.
„Ukrajinske snage sada manje odgovaraju na napade, jer su rastureni na nekoliko pravaca. Dok ranije nisu očekivali ofanzivu ni sa jedne strane, sada je očekuju sa četiri, pet strana. Svaki grad osvajamo na drugi način: LNR s jedne strane, DNR s druge, Rusija s treće“, rekao je sagovornik.
14:25 19.07.2022
Peskov: Ubrzo nastavak pregovora o izvozu žita
Moskva očekuje da će se pregovori s Ukrajinom, Turskom i Ujedinjenim nacijama o izvozu žita uz ukrajinskih luka biti nastavljeni uskoro i spremna je da doprinese rešavanju problema prehrambene krize u svetu, čiji uzrok nije situacija u Ukrajini, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
„Već smo rekli da tamo učestvuje naša vojna delegacija. Rusija je spremna da doprinese rešavanju problema prehrambene krize koja ne da zri, nego je odavno sazrela u celom svetu. I još jednom kategorički ponavljamo da situacija u Ukrajini i ukrajinsko žito nisu uzrok te krize. To je samo njen mali deo“, rekao je Peskov za ruski „Prvi kanal“.
On je dodao da je Rusija spremna da uloži maksimalne napore kako bi ukrajinsko žito izašlo na svetsko tržište.
14:18 19.07.2022
Komesar za pitanja unutrašnjeg tržišta Tijeri Breton rekao je da se Evropska unija usled isporuka oružja Ukrajini sada suočava s nedostatkom municije, teške i lake artiljerije, sistema protivvazdušne odbrane i protivtenkovskih sistema, kao i oklopne tehnike i tenkova.
Nedostatak zaliha naoružanja Evropsku uniju čini ranjivom, konstatovao je Breton.
„Novi instrument koji predlažemo danas omogućiće da se delimično obnove zalihe naoružanja“, rekao je evropski komesar predstavljajući predlog Evropske komisije o zajedničkoj kupovini naoružanja u vrednosti od 500 miliona dolara tokom naredne dve godine.
14:13 19.07.2022
Evropska unija se priprema za zimu polazeći od „najgoreg“ scenarija koji podrazumeva da Gasprom više neće isporučivati gas u Evropu, izjavio je portparol Evropske komisije Erik Mamer.
„Radimo na najgorem mogućem scenariju koji podrazumeva da Gasprom više neće isporučivati gas u Evropu... Spremamo se za zimski period polazeći od tog scenarija“, rekao je Mamer novinarima, komentarišući raniju izjavu evropskog komesara Johanesa Hana da Evropska komisija ne očekuje obnavljanje isporuka ruskog gasa „Severnimtokom 1“.
13:45 19.07.2022
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala