- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Proizvođači žita u Donbasu: Radimo kao i pre, nema problema sa isporukama

© Sputnik / Aleksandr Krяžev / Uđi u bazu fotografijaŽetva pšenice u Novosibirskoj oblasti
Žetva pšenice u Novosibirskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
Pratite nas
Dok na Zapadu optužuju Rusiju da je izazvala globalnu prehrambenu krizu, na teritorijama Donbasa koja su prešla pod kontrolu ruske vojske, DNR i LNR poljoprivrednici nastavljaju da proizvode hranu, prvenstveno pšenicu – uprkos pritiscima ukrajinskih vlasti koje su prekinule snabdevanje strujom i vodom u tim oblastima.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Dopisnica naše agencije u Turskoj Džejda Karan posetila je poljoprivredno gazdinstvo „Kalmičanka“ koje se nalazi u Starobeljskom okrugu LNR. Danas se smatra jednim od vodećih proizvođača žita u regionu. Kako su objasnili, pre početka specijalne operacije žito koje su tu uzgajali slali su u Evropu, a sada će, zbog sankcija, nova ruta za isporuke prolaziti preko teritorije prijateljskih zemalja.
Direktor gazdinstva Viktor Molotok izjavio je da je 5.500 hektara zasejano pšenicom, ovasom, suncokretom i kukuruzom. Niko od radnika nije dao otkaz, a plate se isplaćuju u rubljama, u skladu sa zakonom LNR.
Po njegovim rečima, sve požnjeveno žito biće skladišteno.
„Mislim da ćemo početi sa prodajom u avgustu-septembru, jer je sada naša finansijska situacija stabilna pa možemo da sačekamo dok cene ne porastu i tada ćemo izaći na tržište“, objašnjava on.
© Sputnik / Ceyda KaranProizvođači žita iz Donbasa
Proizvođači žita iz Donbasa - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
Proizvođači žita iz Donbasa
Na pitanje gde će se žito izvoziti, Molotok objašnjava da trenutno Rusija kupuje pšenicu preko preduzeća „Starobeljski elevator“, dok kompanija „Gelios plus“ iz Rostova na Donu prevozi robu do luka, odakle se dalje šalje u Tursku, Alžir, Siriju, Egipat – prijateljske zemlje.
„Nema nikakvih problema sa isporukama.. U našem preduzeću se stvari normalno odvijaju“, ističe direktor.
Komentarišući zapadne sankcije i odustajanje od kupovine žita, Molotok ističe da je to „njihova odluka“.

„Neka ne kupuju. Naše preduzeće radi kao i pre, normalno. Specijalna operacija gotovo da nije uticala na naše poslovanje, osim što moramo da tražimo nova logističkih tržišta za prijem naše robe. Mislim da će to pitanje biti uskoro rešeno“, zaključuje Molotok.

U Istanbulu je održan sastanak o transportu žita i poljoprivrednih proizvoda iz crnomorskih luka u kojem su, pored predstavnika Ministarstva odbrane Turske, učestvovali predstavnici Ministarstva odbrane Rusije, predstavnici Kijeva i UN.
Novi sastanak biće održan takođe u Turskoj, i tada se očekuje potpisivanje završnog dokumenta, poručili su u Ankari. UN i Turska su ocenili da je sastanak protekao u pozitivnoj atmosferi.
Pregovori o žitu u Istanbulu - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
RUSIJA
„Potrebno zeleno svetlo od Putina“: Američki list otkriva detalje sporazuma o žitu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala