Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Crveni tepih i garda za egipatskog predsednika: El Sisi stigao u Srbiju

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICPredsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi doputovao je posle podne u trodnvenu posetu Srbiji
Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi doputovao je posle podne u trodnvenu posetu Srbiji - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
Pratite nas
Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi doputovao je danas posle podne u trodnevenu posetu Srbiji, a na aerodromu "Nikola Tesla" svečani doček priredio mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić je el Sisija, koji je u Beograd sleteo oko 15.15, dočekao uz crveni tepih i postrojenu Gardu Vojske Srbije.
Sa predsednikom Vučićem, egipatskog predsednika dočekali su i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.
El Sisi boravi u Srbiji do četvrtka, 21. jula, a povodom njegove zvanične posete, u Beogradu je, u znak dobrodošlice, postavljeno više stotina zastavica u bojama egipatske zastave, duž autoputa, ispred Palate Srbija, u centralnim gradskim ulicama, ispred Doma Narodne skupštine Srbije...
Vučić je ubrzo posle dočeka egipatskog predsednika na svom profilu na Instagramu objavio:
"Dobro nam došli, dragi prijatelju, al Sisi! Radujem se ovom susretu koji će dodatno učvrstiti višedecenijsko tradicionalno prijateljstvo između Srbije i Egipta i naših naroda", naveo je Vučić, uz fotografije dočeka na aerodromu.
Prema planu posete, ceremonija svečanog dočeka egipatskog predsednika ispred Palate "Srbija", uslediće sutra pre podne, a nakon toga biće održan i sastanak dvojice predsednika, Vučića i El Sisija.
Potom je predviđen plenarni sastanak delegacija Srbije i Egipta, a zatim će predsednik Vučić uručiti odlikovanje šefu egipatske države.
Zatim će biti potpisani bilateralni sporazumi.
Nakon toga predviđene su izjave za medije predsednika Vučića i Al Sisija.
Uslediće zatim i Srpsko-egipatski biznis forum.
Tokom posete Srbiji, al Sisi će razgovarati i sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.
Al Sisi je prvi egipatski predsednik koji je došao u Srbiju, posle 35 godina i posete Hosnija Mubaraka u julu 1987. godine.
Očekuje se da će poseta doprineti velikom proboju u bilateralnim odnosima i trgovini između dve zemlje, koje neguju odlične odnose još od vremena osnivanja Pokreta nesvrstanih.
U fokusu razgovora biće razvoj saradnje, trgovina, uvoz, izvoz i investicije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala