- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Otvoreni pregovori EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom

© AP Photo / Virginia MayoOtvoreni pregovori EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom
Otvoreni pregovori EU sa Severnom Makedonijom i Albanijom - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
Pratite nas
Međuvladinom konferencijom Severne Makedonije i EU, održanom danas u Briselu, formalno je započeta nova faza u pristupnom procesu na koju je Skoplje čekalo 17 godina.
Zvaničnici EU i premijer Severne Makedonije naglasili su da je u pitanju istorijski dan, ne samo za zemlju, već i za ceo Zapadni Balkan i Evropu, dodajući da je do toga došlo nakon donošenja ”suverene odluke” u Sobranju kojom je prihvaćen francuski predlog o rešavanju bilateralnog spora između Sofije i Skoplja.
Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji najavio je početak procesa tzv skrininga, odnosno predstavljanja i upoređivanja zakonodavstva EU i Severene Makedonije i izrazio nadu u ”brze i uspešne pregovore” Skoplja sa Briselom.
”Poruka za građane Severene Makedonije jeste da ih želimo u EU i da tu nema sumnje. To će poslati i snažnu poruku celom regionu i šire”, poručio je Varheji.
Na pitanje prisutnih makedonskih medija da li u Severnoj Makedoniji postoji konsenzus koji podržava ustavne promene neophodne za početak pristupnih pregovora sa EU, uz ocenu da se opozicija oštro protivi dogovoru postignutom u Sobranju, Varheji poručuje da ”emocije neće voditi zemlju napred niti rezultirati nečim svrsishodnim” i poziva opoziciju u Skoplju da pokaže da je opredeljenja evropskoj budućnosti Severne Makedonije.
”Nadam se da će se ovom odlukom i današnjom međuvladinom konferencijom okrenuti novi list i da ćemo se fokusirati na ono što bi trebalo da radimo kako bi Severna Makedonija postala brzo EU članica”, kaže Varheji.
Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski naglasio je da je do održavanja Međuvladine konferencije sa EU došlo nakon postizanja ”suverene odluke naroda Severne Makedonije” da prihvati francuski predlog o rešavanju bilateralnog spora između Sofije i Skoplja.
”Proces smo vršili na najtransparentnije i najdemokratičnije odluke u koje su bili uključeni svi akteri makedonskog društva od politički stranaka, akademije, preko medija, eksperata, NGO. Svi su dali svoje mišljenje o evropskom predlogu koji je konačno usvojen u Sobranju. Ovo je rezultat rada generacija političara, akademika, eksperta i građana Severne Makedonije i ja im čestitam na tome”; poručio je Kovačevski.
Šef diplomatije EU Žosep Borelj pozvao je Skoplje da iskoristi ovaj zamah kako bi pokrenula ključne reforme i tako transformisala društvo i donela opipljivu koristi za građane.
On je posebno naglasio 100 odsto usklađenost Severne Makedonije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i pozvao ceo Zapadni Balkan da učini isto.
”Usklađivanje sa spoljnom politikom i sankcijama Evropske unije nije tehnička vežba. I mi to ne uzimamo zdravo za gotovo. To košta mnogo i dolazi sa troškovima. Ovo nije obična transakcija interesa, već odnos zasnovan na zajedničkim principima, vrednostima i ciljevima. Vaše potpuno usklađivanje jasno pokazuje strateški pravac koji ste izabrali”, zaključio je Borelj.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala