- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Otkriveno zašto korali svetle u mraku

© AP Photo / Kike Calvo Korali, Australija
Korali, Australija - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
Pratite nas
Grupa naučnika sa izraelskog univerziteta dala je u svom istraživanju odgovor na pitanje zašto dubokomorski korali svetle u mraku, navodeći da fluorescencije u koralima imaju ulogu privlačenja plena, preneli su izraelski mediji.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Istraživač koralnih grebena Or Ben-Zvi sa Univerziteta u Tel Avivu, koji je vodio ovo istraživanje, naveo je da korali dubokog grebena mogu fluorescirati jarkim bojama kako bi namamili svoj plen prema sebi.
"Uprkos prazninama u postojećem znanju u vezi sa vizuelnom percepcijom fluorescentnih signala od strane planktona, trenutna studija predstavlja eksperimentalne dokaze o ulozi fluorescencije u koralima koja privlači plen", rekao je Or Ben-Zvi.
Većina korala koji grade grebene nastanjuju se u plitkim vodama tako da njihove alge mogu da uhvate sunčevu svetlost dok se filtrira sa površine okeana, ali postoje vrste koje koje nastanjuju morske dubine, i to čak 6.000 metara ispod površine.
Istraživači koji stoje iza ove nove studije pretpostavili su da bi ovi dubokomorski korali, od kojih su mnogi fluorescentni, mogli da koriste svetlost da privuku svoj plen.
Koristeći se eksperimentima na nivou puštanja različitih veštačkih svetala, naučnici su pratili dešavanja na morskim dubinama što je dovelo do saznanja da je boja zaista uticala na privlačenje određenih vrsta čime je potvrđena prvobitna pretpostavka.
Nazivajući ovo istraživanje hipotezom ''svetlosne zamke'', naučnici ističu da "ova sposobnost fluorescencije i privlačenja plena izgleda kao suštinska adaptacija za korale smeštene na morskom dnu".
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala