- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Melitopolj: Redovi za ruske pasoše; Šef administracije: Nećemo kao Kosovo, organizovaćemo referendum

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaZastava Rusije pored stele na ulazu u Melitopolj
Zastava Rusije pored stele na ulazu u Melitopolj - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
Pratite nas
Građani Melitoplja, nakon što su ruske snage oslobodile grad, sada mogu da dobiju i rusko državljanstvo, a interesovanje je, kako se uverio i izveštač Sputnjika, veliko.
U centre gde izdaju pasoši dolaze ne samo ljudi srednjih godina i starije, nego i mladi. Svi imaju isti komentar - sticanje ruskog pasoša je dugoočekivani događaj.
„Rodila sam se u Rusiji, tako da sve što je njom povezano za mene je vredno. Sada će ovde biti besplatno obrazovanje, besplatna medicinska pomoć, što smo ranije imali a što su nam posle ukinuli“, rekla je Nadežda poreklom iz Anape podnoseći zahtev za ruski pasoš.
Dnevno se u proseku izda 20-30 ovih dokumenata.
Inače, grad nije pretrpeo velika oštećenja jer su ga ukrajinske snage napustile ne uspevši da naprave čvrstu liniju odbrane.
Škole i medicinske ustanove rade normalno , a dodatna sredstva izdvojena su za obnovu škola u kojima se nastava odvija i dalje na ukrajinskom jeziku.

Nećemo biti drugo Kosovo, referendum će odrediti budućnost regiona

Za novinare je u Melitopolju organizovan i sastanak sa liderom vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Evgenijem Balickim.
Prema njegovim rečima, početkom jeseni planirano je održavanje referenduma.
Balicki se osvrnuo na slučaj Kosova, kada je Jugoslavija praktično podeljena bez održavanja referenduma.
„Nećemo biti drugo Kosovo, gde stanovništvo nije imalo mogućnost da izrazi svoju volju. Mi ćemo sprovesti pošteno i transparentno referendum i uradićemo tako kako želi naš narod“, rekao je Balicki.
Na referendum građanima će biti postavljeno pitanje: žele li oni da uđu u sastav Rusije ili ne, rekao je šef administracije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala