- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Kineska vojska upozorila Ameriku

© Flickr / Expert InfantryAmerički vojnik. Iza njega PVO sistem "Patriot"
Američki vojnik. Iza njega PVO sistem Patriot - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
Pratite nas
Peking zahteva da SAD odmah povuku plan prodaje oružja Tajvanu i prekinu vojne veze sa ostrvom, rekao je portparol Ministarstva odbrane Kine Tan Kefei i naglasio da će u suprotnom, američka strana biti jedina odgovorna za podrivanje odnosa između Kine i SAD i mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ministarstva spoljnih poslova i odbrane u Pekingu oštro su osudila odobrenje Bajdenove administracije za novu prodaju američkog oružja Tajvanu.
Posao je vredan 108 miliona dolara i uključuje delove oklopnih vozila i tehničku pomoć, prenosi RT.
„Narodnooslobodilačka armija Kine će preduzeti sve neophodne mere da čvrsto odbrani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet i odlučno osujeti svaki oblik spoljnog mešanja i pokušaje separatista, dodao je pukovnik.
Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin ocenio je da snabdevanje Vašingtona oružjem ozbiljno podriva suverenitet i bezbednosne interese Kine i ozbiljno narušava kinesko-američke odnose i mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza.
„Kina će nastaviti da preduzima odlučne i snažne mere da čvrsto odbrani svoj suverenitet i bezbednosne interese“, dodao je Vang.
Pentagon je objavio da je američki Stejt department dao zeleno svetlo za vojnu transakciju čija se vrednost procenjuje na 108 miliona dolara. Međutim, ova odluka tek treba da dobije odobrenje Kongresa.
Isporuke će uključivati delove za tenkove i druga borbena vozila, kao i usluge tehničke i logističke podrške koje će obezbediti američka vlada kako bi se poboljšala operativnost tajvanske vojske, navodi se u saopštenju američke Odbrambene bezbednosti.
Portparol Stejt departmenta Ned Prajs odbacio je navode Kine, tvrdeći da SAD imaju određene obaveze da snabdevaju Tajvan neophodnim sredstvima za „odbranu“.
„Prema Zakonu o odnosima sa Tajvanom, Tajvanu stavljamo na raspolaganje odbrambene usluge neophodne da zadrži dovoljnu sposobnost samoodbrane. To je u potpunosti u skladu sa našom politikom jedne Kine“, rekao je Prajs.
Kineska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 10.06.2022
SVET
Kina: Nećemo oklevati da se borimo za Tajvan
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala