- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Čudo iz Venecuele – favela joj bila dom, a sada je ušla u istoriju sporta

© AP Photo / Gregory BullJulimer Rohas
Julimer Rohas - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
Pratite nas
Julimar Rohas, atletičarka iz Venecuele postala je prva žena koja je osvojila tri zlatne medalje u troskoku na Svetskom prvenstvu. Rohas je u drugoj seriji na Svetskom prvenstvu u Judžinu ostvarila pobednički rezultat i ujedno najbolji na svetu ove sezone, a to je skok od 15, 475 metara.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Kada je stigla na Svetsko dvoransko prvenstvo u Beogradu, Julimar Rohas ubrzo je postala atrakcija jer je na maestralan način stigla do najsjajnijeg odličja.
Njen najbolji rezultat u karijeri ostvarila je upravo u srpskoj prestonici kada je skočila 15,74 i time oborila lični rekord.
Ipak, nije tu stala atletičarka Venecuele već je nastavila svoju istorijsku sezonu jer je postala prva žena koja je ne samo tri puta osvojila zlato na Svetskom prvenstvu, već je to učinila uzastupno.
Srebro je u Judžinu pripalo Šanieki Rikets, Jamajkanki dok je bronzanu medalju osvojila Tori Frenklin.
Rohas je prethodna dva zlata osvojila u Dohi i Londonu, ali u karijeri ima i zlato sa Olimpijskih igara u Tokiju, kao i tri zlata sa dvoranskih Svetskih prvenstva.
Priča o ovoj šampionki počela je 1995. godine kada je Julimar rođena u faveli u Venecueli gde je živela u kućici koju lokalni stanovnici zovu „rančito“.
Siromaštvo je bilo toliko da kada su treneri danas slavne atletičarke pričali o njoj uvek su isticali da nije imala uslove za zdrav i normalan život.
Sreća se osmehnula Julimar kada je preko Fejsbuka stupila u kontakt sa Ivanom Pedrosom, čuvenim trenerom, koji je pristao da radi sa njom.
Talenat je Julimar odveo u Barselonu gde se razvila kao sportista i nekoliko godina kasnije ušla u istoriju.
Mo Farah, atletičar, dugoprugaš - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
SPORT
Tužna priča o šampionu – legendarni atletičar je godinama skrivao istinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala