- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Počeo kao klinac, završiće kao deda – ruski golman na putu ka večnosti

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaFutbol. RPL. Matč CSKA - "Rubin"
Futbol. RPL. Matč CSKA - Rubin - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
Pratite nas
Za golmane kažu da su kao vino – što stariji to bolji. CSKA iz Moskve može da se pohvali da ima među stativama „oldtajmera“ među čuvarima mreže, rekordera Igora Akinfejeva (36) koji broji čak 20. sezonu na golu ruskog velikana.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Akinfejev sa 516 nastupa je nezamenljiv na golu Armejaca od 2003. godine. Produkt je čuvene omladinske škole i ljubimac navijača CSKA. Sa svega 17 godina debitovao je za prvi tim crveno-plavih, a u prvom meču u prvenstvu Rusije odbranio je penal u poslednjim minutima.
Golman CSKA je i vođa simboličnog „Kluba Lav Jašin“ koji čine ruski golmani koji su zabeležili minimum 100 mečeva bez primnjenog gola. Do danas Akinfejev je sačuvao svoju mrežu na čak 341 utakmici, a posebno je impresivno što je golman CSKA stigao do ove brojke brže nego pojedini do kluba.
Takođe, Akinfejev je čak deset puta bio nagrađivan trofejom „Lav Jašin“ namenjenom najboljem golmanu Rusije koji je ustanovljen 1960. godine od strane magazina „Ogonek“.
Igor Akinfejev je za selekciju Rusije zabeležio 110 nastupa i po tome je drugi u istoriji nacionalnog tima. Debitovao je za Zbornaju 2004. sa samo 18 godina i 20 dana i po tome je takođe ušao u istoriju kao najmlađi debitant.
Zbog povreda i umora okončao je reprezentativnu karijeru 2018. a najradije će pamtiti 2008. kada se okitio bronzom na Evropskom prvenstvu u Austriji i Švajcarskoj.
Akinfejev i u 36. godini nastavlja da brani za CSKA, a kako mu ugovor sa klubom važi do juna 2024. jasno je da će postati največniji u istoriji ruskog fudbala.
On je minulog vikenda izjednačio rekorde koje su držali Dmitrij Loškov i Aleksandar Anjukov koji su igrali prvenstveni fudbal po 20 godina. Iza njih su ostali Sergej Ignaševič i Sergej Semak sa po 19, dok Igor Semšov i Kiril Nababkin imaju po 18 godina neprekidnog igranja fudbala.
Futbol. Kubok Rossii. Matč Istra - Spartak - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
SPORT
Tragična priča ruske zvezde koja se prerano ugasila
Nemanja Matić - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
SPORT
Toti mu nudio „desetku", Argentinac uzeo omiljeni broj Nemanji Matiću
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala