- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Da li je zapadna Evropa spremna na solidarnost: EU se sprema da spreči veliki pad BDP-a

© Flickr / www.GlynLowe.comEvropska komisija
Evropska komisija  - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
Pratite nas
Prekid isporuka ruskog gasa Evropskoj uniji mogao bi da izazove, prema najgorem scenariju, pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) Unije za čak 1,5 odsto ako naredna zima bude oštra i region ne preduzme preventivne mere štednje energije, predviđa se u najnovijoj analizi 27-članog bloka.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prema nacrtu dokumenta EU, u koji je uvid imao „Blumberg Njuz“, Evropska komisija će uskoro upozoriti da bi, u uslovima prosečne zime, prekid isporuka gasa iz Moskve moga da uzrokuje pad BDP-a između 0,6 i 1,0 posto.
Njujorška agencija dodaje da Brisel takođe planira niz preporuka državama članicama, uključujući smanjenje potrošnje energije za grejanje i hlađenje, kako bi se neutralisao uticaj mogućeg potpunog prekida snabdevanja gasom iz Rusije, koja je najveći dobavljač EU.
Ta mera će biti dobrovoljna, a vladama će biti rečeno da u septembru podnesu izveštaje o konkretnim potezima. Komisija će takođe sebi dati pravo da naloži prinudno smanjenje potrošnje ako to kasnije bude potrebno.
„Koordinisani odgovor EU pre zime i solidarnost između država članica ograničili bi negativan uticaj na BDP i radna mesta od mogućeg velikog poremećaja“, navodi se u nacrtu dokumenta EU, pod nazivom „Uštedite gas za sigurnu zimu“.
Pravovremeno preduzimanje mera za smanjenje tražnje u uslovima prosečne zime, procenjuje se dalje, moglo bi da ograniči negativne efekte prekida isporuka na BDP na 0,4 posto.
Najveći izazov za EU je obezbeđenje dovoljnih rezervi gasa kako bi se prebrodio vrhunac potražnje za grejanjem i strujom tokom zime. Dok su nivoi zaliha u skladištima gasa bili prošle godine za 10 procentnih poena niži nego u periodu 2016-2018, trenutno su u skladu sa istorijskim prosekom, iznad 63 posto, što je dovoljno za 46 dana zimske potrošnje, prema dokumentu EU, koji bi još uvek mogao da pretrpi promene pre zvaničnog objavljivanja zakazanog za sredu, preneo je Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala