- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Da li je Srbija spremna za zimu i gde mogu da iskrsnu problemi

© Tanjug / TARA RADOVANOVICTermoelektrana u Kostolcu
Termoelektrana u Kostolcu - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
Pratite nas
Srbija neće biti u situaciji da ima bilo kakve vrste kolapsa ili pada energetskog sistema tokom zime, rekla je danas ministarka energetike Zorana Mihajlović.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Mi za sada imamo uređen sistem, i verujem da na zimu ne bi trebalo da bude problema“, rekla je ona za Tanjug.
Dodala je da danas Srbija ima mazuta za više od 80 dana, benzina i dizela za više od 50 dana, a kerozina za još više.
„Država se time bavi već godinu dana. Važno je da napravimo pametno podešavanje, da ne mislimo kao uvek da kod nas mora da bude najtoplije. Dajte da vodimo računa, da štedimo električnu energiju, da štedimo generalno“, apelovala je ona.

Mogući problemi

Ocenila je da problem može da se desi da nam ne dođe dovoljno gasa iz Bugarske, da ne možemo da povučemo dovoljno gasa iz Mađarske, da se desi neki problem u elektroenergetskom sistemu...
„U tim situacijama kreće se na krizne planove i koristi se mazut“, rekla je ona.
Govoreći o izgradnji interkonekcije Niš-Dimitrovgrad istakla je da će sa kapacitetom od 1,8 milijardi kubika od septembra 2023. godine biti moguće da pokriva 30-40 odsto potreba od još nekog dobavljača.
„To omogućava sigurnost Srbiji, da ne zavisi od onog što može da se desi, a sa druge strane daje mogućnost da budemo tranzitna država za gas“, rekla je ona.
Navela je da se radi ubrzano i na interkonekciji sa Severnom Makedonijom, dokumentaciji za interkonekciju sa Rumunijom, te da se razgovara sa Bosnom i Hercegovinom.
„Hoćemo da radimo i sa Hrvatskom. I onda bi bili povezani sa celim regionom. Hajde da budemo mi bezbedni, a da možemo da tranzitiramo mi taj gas, pa da još više budemo energetski bezbedni“, poručila je ona.
Ministarka je istakla da će Srbija uvek biti bezbedna, te da je samo pitanje koliko novca dajemo za to.
„Ako zavisite od jednog dobavljača, prilično ste uslovljeni, ne možete da birate, ni da mnogo pregovarate“, podsetila je ona.

Rezerve u Banatskom dvoru za 50 dana

Mihajlovićeva je rekla da se vode razgovori sa Azerbejdžanom kako bi se sada potpisali ugovori za kapacitete gasa za sledeću godinu kada interkonekcija ka Bugarskoj bude u funkciji.
„Da li će jednim delom biti azerbejdžanski gas, pa delom LNG iz Grčke, od drugih trgovaca.... Bitno je da imamo mogućnost, možda nećemo koristi možda i hoćemo“, rekla je ona.
Navela je da trenutno Srbija iz svog dela skladišta gasa u Banatskom dvoru ima rezerve za 50 dana.
„Znači sve da stane, imamo za pedeset dana da zadovoljavamo bar jedan deo naših potreba“, rekla je ona.
Navela je da je problem što je tamo mogućnost istiskivanja samo pet miliona kubika gasa dnevno, a potrebe Srbije zimu su od 11-13 miliona kubika.
„Zato skladištimo u Mađarskoj. Gas nam dolazi Balkanskim tokom iz Rusije. Tako ćemo, verujemo, i kada dođe zima imati dovoljno gasa“, rekla je ona.
Ocenila je da je neophodno da Srbija ima svoje podzemno skladište gasa jer je skladište van zemlje skupo, i na kraju je pitanje da li će taj gas biti za vas.
„Gde niste većinski vlasnik pa baš i ne upravljate time, ne možete sve da odlučite. Naša želja je da ove godine završimo dokumentaciju za novo skladište gasa u Srpskom Itebeju, i da sledeće godine počnemo radove“, rekla je ona.
Ocenila je da bi izgradnja tog skladišta trajala oko godinu i po, te da bi tu mogli da skladištimo gas za sebe, a možda i za neke okolne zemlje.
Termoelektrana u Kostolcu - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
EKONOMIJA
Jelica Putniković: Jeftinije je uvoziti ugalj nego struju, EPS razmatra korišćenje otpada kao goriva
Strujomer - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
SRBIJA
Zorana Mihajlović: Struja mora da poskupi 15 do 20 odsto
Mapa ruskih magistralnih gasovoda - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
EKONOMIJA
Severni tok će, ako ne proradi, dovesti u opasnost celu Evropu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala