- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bugarski novinar o kompromisu između Sofije i Skoplja: EU nas je prevarila

© Foto : Pixabay / Victor SapozhnikovBugarska zastava
Bugarska zastava - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
Pratite nas
Evropska unija je prevarila Bugarsku po pitanju članstva Severne Makedonije u Evropskoj uniji, smatra bugarski novinar, ekspert za međunarodno pravo Velizar Enčev. On je na ovaj način komentarisao prošlonedeljnu posetu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Skoplju.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Bugarska je zvanično i prevarena nakon što su Teodora Genčovska i Bujan Osmani potpisali bilateralni protokom o Prijateljstvu, saradnji i dobrosusedstvu između Bugarske i Severne Makedonije (217. godine). Bugarsku je prevario francuski predsednik Emanuel Makron, Evropska komisija, Ursula fon der Lajen, kao i 170 bugarskih poslanika, koji su u junu zvanično dali zeleno svetlo za početak pregovora sa Skopljem. Bez obzira što su znali da je to na štetu naše zemlje, oni su potpisali dokument koji nema nikakvih garancija u zaštiti bugarskih interesa u pregovaračkom procesu sa Skopljem“, napisao je Enčev u članku za portal „Epicentar“.
Tada je predsednica Evropske komisije uveravala makedonske poslanike da tokom pregovora o ujedinjenju niko neće dovesti u pitanje makedonski jezik i makedonsku identičnost, kao i da istorijska pitanja neće figurirati na pregovorima. Fon der Lajen je izjavila da se u procesu pregovora pojam „makedonski jezik“ nikako neće dopunjavati.
Novinar sumnja u činjenicu da bugarska ministarka spoljnih poslova Teodora Genčovska negira sumnju da je Francuska prvobitno ponudila Sofiji jednu opciju kompromisnog rešenja, a Severnoj Makedoniji drugu.
„Da li su zaista Emanuel Makron i Ursula fon der Lajen predložili Skoplju tekst koji se svojim sadržajem ne poklapa sa dokumentom koji je prihvatila Narodna skupština? Reč je o neprihvatljivom francuskom predlogu koji je promovisan bez znanja Sofije. On se, međutim, pokazao prihvatljivim za Skoplje, jer briše sporna istorijska pitanja koja više nisu uslov za Republiku Severnu Makedoniju u pregovaračkom procesu“, izjavio je novinar.
Ranije su Ministarka inostranih poslova Bugarske Teodora Genčovska i ministar Severne Makedonije Bujan Osmani potpisali protokol u kome su izdvojeni uslovi koje obe zemlje treba da ispune do početka pregovora o članstvu Skoplja u EU. Najvažnija stvar za Bugarsku je zahtev da Severna Makedonija mora uključiti Bugare u Ustav, rehabilitovati žrtve „jugoslovenskog režima“ i otvoriti pristup arhivima obaveštajnih agencija iz perioda Jugoslavije.
Po mišljenju Enčeva, potpisani dokumenti za sada ništa ne govore, s obzirom da ni jedan uslov nije ispunjen, a Bugarska je već uspela da odobri početak pregovore o stupanju suseda u EU. On je dodao da nedostaje najvažnija stvar – nije ispunjen ni jedan uslov Bugarske na temu revizije makedonizma.
Prema mišljenju makedonskog premijera za evropske integracije Bojana Maričića, vlasti su na ovaj kompromis spremne zbog Makedonaca, a ne Bugara. Demonstranti koji optužuju vladu da je francuski predlog na neki način nametnuo Makedoncima asimilaciju ili bugarizaciju moraju pažljivo pogledati dokumente, jer takve odredbe tamo nisu sadržane, izjavio je on.
Podsetimo, Bugarska ne priznaje postojanje posebnog makedonskog jezika i smatra ga varijantom bugarskog. Vlada je 2019.godine izdala okvirni stav u kojem je navela uslove koje bi Skoplje trebalo da ispuni kako bi Sofija odobrila buduće pregovore.
Zasedanje Sobranja - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
REGION
Parlament Severne Makedonije prihvatio francuski predlog /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala