- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bugarski ministar odbrane: Za sada nismo remontovali ukrajinsku vojnu tehniku

© Sputnik / Kirill Norton / Uđi u bazu fotografijaRuski helikopter Ka-52 tokom operacije u Ukrajini
Ruski helikopter Ka-52 tokom operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
Pratite nas
Bugarska za sada nije remontovala ukrajinsku vojnu tehniku, izjavio je ministar odbrane Bugarske Dragomir Zakov.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Trenutno nije remontovana ukrajinska tehnika s obzirom da mi i dalje nastavljamo pregovore sa ukrajinskom stranom na nivou bugarske kompanije za remont aviona ‘Terem’, ali sa sigurnošću mogu da kažem da imamo kapacitete za remont“, izjavio je Zakov u intervjuu televiziji „Nova“.

Pitanje remonta ukrajinske tehnike se pojavilo posle ukidanja licence bugarskoj za popravku helikoptera ruske proizvodnje. Prema rečima ministra, to što je Rusija oduzela licencu znači da će doći do problema sa rezervnim delovima, jer trenutno ni Rusija, ni Ukrajina, ni Belorusija više ne mogu da isporučuju robu.

„Ne bih rekao da zbog toga moramo hitno da prizemljimo helikoptere, u svakom slučaju nam je potrebna modernizacija i da se oslobodimo zavisnosti od Rusije. Govorim o tome od početka mog mandata: sa sovjetskom ili ruskom tehnikom nije moguće podržavati borbenu spremnost“, naveo je on.

Pritom, bivši ministar ekonomije, poslanik Bugarske socijalističke partije Rumen Gečev je prošle nedelje izjavio da će oduzimanje dozvole bugarskim fabrikama dovesti do toga da će nedostajati delovi i da će sve letelice morati postepeno da se prizemlje. On smatra da je odluka Rusije o licencama logična s obzirom na to da će Bugarska popravljati ukrajinsku tehniku, koja će se kasnije ponovo koristiti za „ubijanje Rusa“.
Podsetimo, najveće parlamentarne partije su se u početku izjašnjavale za isporuku naoružanja Ukrajini, iako je Bugarska socijalistička partija, koja je deo vladajuće koalicije, nekoliko puta odbila taj predlog i čak je navodila da je spremna da napusti koaliciju ako se takva odluka donese.
Helikopter vojske Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2022
RUSIJA
Reakcije iz Sofije zbog oduzimanja dozvole za remont ruskih helikoptera: Stvari izgledaju loše...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala