- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bivši bugarski ministar o lovcima F-16: Neka SAD izvrše ugovorne obaveza i ne zamajavaju nas

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaAvioni F-16
Avioni F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
Pratite nas
Bugarski parlament bi trebalo da odobri izmene u ugovor za kupovinu američkih aviona F-16. Kako navodi portal „Mediapul“ za sada nema konkretnih parametara o promenama koje će se sigurno ticati konfiguracije aviona i opreme, uvećanja broja pilota koji će se obučavati, kao i promena vrednosti određenih stavki.
Prema rečima ministra odbrane Bugarske Dragomira Zakova, realizacija projekta nije moguća bez usvajanja amandmana na budžet. Troškovi po nekim stavkama u ugovoru se menjaju preraspodelom, ali na konačni trošak projekta to neće uticati.
Poslanik Bugarske Socijalističke partije, bivši ministar ekonomije Rumen Gečev izrazio je negodovanje zbog suštine razmatranih amandmana i naveo da promene u odredbama već potpisanog ugovora ne nudi bugarska vlada, već američka strana.
„Amerikanci nisu ni prvi avion proizveli, a već unose izmene. Mi želimo svoje avione, ne treba nam promena ugovora“, izjavio je bivši ministar.
Gečev je uveravao da zna kako će nadalje postupati SAD i da će smanjiti cenu rezervnih delova i povećati cenu raketa i onda će Bugarska morati da ih kupuje po većoj ceni, jer planira da odobri predložene izmene ugovora. On je naglasio da je to zamka za Bugarsku.
Političar smatra da u trenutnom ugovor o F-16 nema tačaka koje se odnose na naknadu za kašnjenje, a svi amandmani koje SAD predlažu imaju za cilj da Bugarska u budućnosti ne brani svoja prava.
Ministar Zakov je izjavio da će Bugarska ostati bez aviona ako ne odobri predložene izmene. Rusija je oduzela licence, ali to ne predstavlja opasnost za vojne avione, jer je reč samo o helikopterima navodi on.
Zakov je naglasio da je Bugarska morala ranije da se bavi procedurom izbora novih lovaca koji bi zamenili sovjetske MiG-29.
„Reč je o tome da se mi možemo sa SAD dogovoriti kao sa ravnopravnim partnerima, sa drugim bivšim partnerima to nije tako, navodnim partnerima (Rusija)“, rekao je Zakov.
Ministar odbrane Bugarske je takođe rekao da je Bugarska već dobila ponudu za kupovinu druge partije aviona F-16 i da sada razmatra ponudu. U periodu 2027-2028. godine se očekuje da će Bugarska imati punu eskadrilu lovaca.
Podsetimo, Bugarska je 2019. godine sklopila sporazum sa SAD o kupovini osam aviona F-16. Ministarstvo odbrane Bugarske tada je isplatilo celokupan iznos za letelice, koje su koštale 1,26 milijardi dolara. Trebalo je da avioni budu isporučeni Bugarskoj krajem 2023., početkom 2024. godine, ali je u februaru saopšteno da će isporuke kasniti zbog pandemije virusa korona.
Američki lovac F-16 izvodi akrobacije - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2022
SVET
Isporuke F-16 Bugarskoj odloženo do 2030. godine, Sofija razmatra uzimanje aviona na lizing
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala