- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Šta je admiral NATO poručio u Sarajevu

© AP Photo / Kemal SofticNATO vežbe u BiH
NATO vežbe u BiH - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2022
Pratite nas
Jedan od najviših predstavnika NATO, predsedavajući Vojnog komiteta, admiral Rob Bauer posetu Sarajevu započeo je susretom sa načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senadom Mašovićem. Oni su istakli važnost dalje saradnje BiH i NATO i punopravno članstvo kada za to dođe vreme.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Admiral Bauer je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Mašovićem istakao da je globalna bezbednost ugrožena ruskom operacijom na Ukrajinu.
“Rat u Ukrajini ima ozbiljne posledice na svet, uključujući i Zapadni Balkan. Ta pretnja po bezbednost ogleda se u terorizmu, kibernetičkom ratovanju, na te pretnje mislim”, rekao je Bauer prenela je sarajevska N1 tv.
Bauer kaže kako je na NATO samitu u Madridu dogovoreno da se pojača politička i vojna podrška saveznicima, ali i partnerima.

“Interes celog sveta je da Zapadni Balkan bude miran, bezbedan. Ja verujem da će se u novembru naći rešenja za BiH kako će ta podrška teći“, rekao je.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što u BiH ne postoji saglasnost za pridruživanje NATO-u, Bauer kaže sa BiH ima akcioni plan koji je na snazi.
“NATO će nastaviti da pruža podršku reformi koje su usvojene u BiH. Biće paket pomoći oružanim snagama kroz vojnu opremu, ali ne i oružje, što NATO ne radi. To može samo da se desi ako pojedinačne članice imaju bilateralni sporazum sa BiH. Vode se razgovori kako ćemo pomoći BiH. Ta pomoć se ogleda u izgradnji infrastruktura, institucija i sl.”, rekao je Bauer.
Mašović je rekao da je saradnja sa NATO na visokom nivou i da BiH pripada ovom savezu. Dodao je da se nada da će svi shvatiti gde BiH pripada.
"Verujem da će BiH pre ili kasnije pristupiti NATO. To je potreba ako želimo mir i ekonomska perspektiva. Ovim se otvara potpuno drugačija mogućnost da građani rade i žive sigurno u BiH", naveo je Mašović, a prenosi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala