Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Totalni fijasko „vojnika“ koji su morali da nateraju Srbe da mrze Ruse – Zapad uvodi nove igrače

© Fotolia / JgolbyTajni agenti - ilustracija
Tajni agenti - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
Pratite nas
Umesto da „osveste“ zalutale Srbe i uvere ih u „zlu i strašnu“ prirodu Rusije, brojne nevladine organizacije sa tim zadatkom, postigle su suprotan efekat - podrška Rusima nikada nije bila veća, a evroatlantskim vrednostima manja. Ova greška koštaće ih donacija, pa je verovatno da neke neće ni preživeti.
Ovako, glasove da Evropska unija i SAD, razočarane učinkom tzv. civilnog sektora u Srbiji, planiraju da smanje priliv donacija, komentarišu sagovornici Sputnjika.
Dva zadatka pred kojim su pali izvođači zapadnih „radova“- da povećaju pozitivan stav prema evropskim integracijama, i smanje ruski uticaj, sudeći po podacima koji stižu iz zapadnog krila medijskog sektora, plaćeni su na godišnjem nivou osam miliona evra. Uvidom u podatke tendera EU institicija, RT je saznao da bi Zapad, mogao da smanji godišnje finansiranje NVO u Srbiji za više od 3 miliona evra.

Armija ljudi, rezultat mršav

Ikako informacije da će NVO biti kažnjen „zavrtanjem slavine“ nisu zvanično potvrđene, Đorđe Vukadinović, glavni urednik portala NSPM, ne ostavlja prostor sumnji da u ambasadama i u zapadnim prestonicima ne mogu biti zadovoljni načinom i rezultatima kako su njihove investicije i donacije plasirane i realizovane u Srbiji.
© Sputnik / Lola ĐorđevićMladić sa navijačkim šalom reprezentacije Rusije prekinuo na kratko protest nevladine organizacije "Žene u crnom"
Mladić sa navijačkim šalom reprezentacije Rusije prekinuo na kratko protest nevladine organizacije Žene u crnom - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
Mladić sa navijačkim šalom reprezentacije Rusije prekinuo na kratko protest nevladine organizacije "Žene u crnom"

„Sem što nije došlo do eliminacije malignog ruskog uticaja već se i podrška EU, koja je stajala relativno stabilno, survala. Pritom, nevladinih organizacija ima toliko da ih je teško prebrojati. Svaki dan su nicale kao pečurke posle kiše - razni centri za strateška promišljanja, evroatlantske integracije, mir i toleranciju - i uprkos toj ozbiljnoj armiji i mašineri, dosta dobro podmazivanoj, rezultat je bio više nego mršav.“

Lavovski deo krivice na NVO

Pravde radi, Vukadinović kaže da kada je reč o promociji evropskih vrednosti, odgovornost za fijasko civilnog sektora snose zapadne vlade i njihova politika prema Balkanu, regionu i Srbiji, koja je kipela od dvostrukih standarda, licemerja, pritisaka i ucena. Kada je, pak, reč o potiskivanju ruskog uticaj, lavovski deo „krivice“ upravo je na lokalnim izvođačima radova.
© Sputnik / Lola ĐorđevićSkup podrške ruskom narodu
Skup podrške ruskom narodu - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
Skup podrške ruskom narodu

„Oni su podlegli stereotipu i rusofobiji, gotovo patološkoj, koja čak i na Zapadu ima ograničeni efekat, a u jednoj Srbiji je direktno kontraproduktivna. Ekstremnost i radikalnost sa kojim su ne samo nevladine organizacije, već i deo opozicionih političara i opozicionih medija, ušli u tu borbu- za posledicu ima da je podrška Rusiji skočila i sa onog inače visokog nivoa“.

Dokaz nemoći

Svesni da su podbacili, u medijima, ali sve više i na društvenim mrežama, vidimo, kaže Vukadinović, kako zapadni zagovornici tih navodnih evropskih vrednosti lako gube živce, postaju agresivni, posežu za najprimivnijim uvredama, napadima, prizivaju radikalne mere, Gole otoke i neke vrste eliminacije onih koje sumnjiče da su promoteri ruskog uticaja.
Po njemu, to je najbolji dokaz nemoći.

Nisu imali šanse

Učinak NVO po pitanju širenja rusofobije, po mišljenju novinara Nikole Vrzića, sasvim je očekivan. Kada, što se Srbije tiče, oni nisu imali nikakvog uspeha ni posle 5. oktobra, u vreme kada su bili najmoćniji i držali sve medije pod svojom kontrolom, sigurno je ne mogu ni danas.
© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC/Sonja Liht
Sonja Liht - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
Sonja Liht
„Od starta nisu imali šanse za uspeh jer Srbi ne umeju da mrze Ruse sem njih nekolicina koji to rade profesionalno. Budući da NVO radi na osnovu novca koji dobija uglavnom iz SAD i članica EU svakako će sa smanjenim prilivom novca i njihove aktivnosti biti smanjene. Očigledno da Sonja Liht koja je prva objavila suspenziju aktivnosti Beogradskog bezbednosnog foruma nije jedina „žrtva“ smanjenog dotoka donacija“.

Čiji novac njegovi i interesi

NVO u Srbiji, ali i svetu, nemaju, podseća Vrzić, veze sa vladama sopstvenih zemalja ali te itekako vladine organizacije u smislu Amerike i njene podrške, rade po principu - čiji je novac njegovi se interesi i zastupaju.
„Jedan od glavnih finansijera je Nacionalna zadužbina za demokratiju koja je, po priznanju njenog prvog predsednika, suštinski radila javno ono što je CIA pre toga radila tajno. Reč je o trojanskim konjima koji služe za sprovođenje američkih interesa u određenim državama.

Zapad neće odustati od svojih ciljeva

Iako priznanje neuspeha smatra dobrom vešću, Vrzić sumnja da će Zapad stopirati svoje aktivnosti u Srbiji.
© AP Photo / Olivier MatthysZastave Evropske unije u sedištu EU u Briselu
Zastave Evropske unije u sedištu EU u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
Zastave Evropske unije u sedištu EU u Briselu
To bi, saglasan je Vukadinović, bilo dobro ali nije realno.

„Mislim da će samo promeniti taktiku i možda zameniti igrače u smislu da će veterani koji su se pokazali najekstremnijim i najštetnijim po njihove ciljeve možda otići na klupu za rezervne igrače da bi se njihova mesta popunila spretnijim i veštijim. Iako nije moguće, i nije realno, očekivati da će, bez obzira na sredstva i tehniku, uspeti u naumu, oni od ciljeva se neće odustati“, zaključuje Vukadinović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala