- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Svi čekaju taj dan: Ovo je sukob dve koncepcije sveta – Hoće li Zapad shvatiti ključnu stvar

© AP Photo / Koji SasaharaDžo Bajden i Vladimir Putin
Džo Bajden i Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
Pratite nas
Privremeni prekid snabdevanja Evrope ruskom gasom preko gasovoda Severni tok izazvao je pravu paniku u zapadnim zemljama, ali i diskretne nagoveštaje da bi se sa Rusijom moglo pregovarati na ovaj ili onaj način – za sada za rusku stranu potpuno neprihvatljiv, što je pokazao i nedavni ministarski samit G-20 u Indoneziji.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Tamo je, prema rečima ruskog ministra Lavrova bila „prisutna samo gola rusofobija, koja zamenjuje potrebu da se pregovara o ključnim pitanjima svetske ekonomije i finansija“, ali je i zabeležen pozitivan pomak – dogovoren je sastanak na predsedničkom nivou polovinom novembra.
I prisustvovaće mu, bar kako sad izgleda, svih dvadeset šefova država, uključujući i Putina, koga su zemlje G-7 pokušale da eliminišu. Da bi sve bilo zanimljivije, nakon što je svima postalo jasno da Putin neće bojkotovati skup, pronađeno je solomonsko rešenje – da se kao posmatrač pozove Zelenski, kome će se eto, pružiti prilika da ostvari svoju želju i vidi svog ruskog kolegu uživo.

Sukob dve koncepcije uređenja sveta

Ako je neko poverovao da bi sastanak, kome su prisustvovali ministri najjačih zemalja sveta, uključujući i G7, čiji je pokušaj da ovaj format pretvori u nastavak svog, koji je neslavno propao, mogao dati impuls pregovorima o miru – grdno se prevario. Razlog je prost – pregovori se vode samo onda kad bar jedna strana veruje da ne može da postigne cilj, a u ovom trenutku to nije slučaj. Rusija, koja, kako je rekao Putin, još nije ni počela da ratuje a iz dana u dan ređa pobede, zna da ne može da izgubi, a Zelenski, gaji iluziju da će mu dosad neviđena finansijska pomoć Zapada, a u idealnom (malo verovatnom) slučaju i u ljudstvu, omogućiti da vrati Ukrajinu u granice od početka februara.
Novembarski skup biće nova, mnogo realnija šansa za pregovore, jer će se dotle mnogo toga promeniti i na teritoriji na kojoj se odvija specijalna operacija, ali i u svetu. To je veoma važno jer ovde nije reč o običnom teritorijalnom sporu dve države već o ozbiljnom sukobu dve koncepcije uređenja sveta. Na jednoj strani su Ukrajina, države G-7 koje sebe smatraju najjačim ekonomijama na planeti, i Evropska unija, a na drugoj Rusija i ostatak sveta, koji, uzgred rečeno, čini oko 80 posto stanovnika zemljine kugle. Ulog je takav da obe strane smatraju da ne smeju da izgube – Rusija zato što je, prema izjavama predsednika Putina, nakon što molbu da se uvaže njeni interesi ni NATO i Amerika nisu hteli ni da razmatraju, započela specijalnu operaciju kako bi osigurala nacionalnu bezbednost i „odgurnula“ od svojih granica oružje najveće vojne alijanse na svetu. Ako bi bila poražena, našla bi se u položaju u kome se našao Jeljcin nakon što je Gorbačov porušio sve zidove nastale u hladnom ratu.
Arogantni Zapad, takođe ne želi da izgubi jer ne samo da bi morao da se vrati na pozicije iz 1999. godine, nego bi svima pokazao da nije sila koja vlada svetom, i krenula bi, kao nekada u SSSR-u – parada suvereniteta, najpre bi Kina sebi vratila sporne teritorije, a onda bi krenuo domino efekat u drugim zemljama.

U novembru će sve biti jasnije

U ovom trenutku, dok Rusija svakodnevno oslobađa teritorije sa ruskim stanovništvom, sasvim sigurno ne može biti zainteresovana za bilo koju vrstu kompromisa koju bi podrazumevali pregovori. Zapad i dalje veruje da će sankcijama i zastarelim oružjem pobediti Rusiju, pa ni on nije zainteresovan za pregovore. Dokaz za to je već davni pokušaj Zelenskog da se dogovori sa Putinom, koji je munjevito sasekao Boris Džonson. Tek u trenutku kad jedna strana bude sigurna da ne može ni na koji drugi način ostvariti svoje ciljeve, pregovori će moći da počnu.
Iako je ukrajinska vojska od 2014., kada je komandu nad njom preuzela Amerika postala mnogo opremljenija i obučenija, svedoci smo da entuzijazam vojnika sve više splašnjava. Moskva je svesna da će uspešna ruska ofanziva, uporedo sa uništavanjem ukrajinske ekonomije i ogromnim gubicima ukrajinske vojske, koji su već danas veći od 50.000 ljudi, a pogotovu osvajanje novih teritorija, učiniti Ukrajinu mnogo kooperativnijom.

Šta ako se zaustavi Severni tok

Sa Zapadom je situacija slična – već danas se vidi da se umorio od ukrajinske teme. Građani Evropske unije sve češće pitaju zašto su oni dužni da se odriču osnovnih životnih potreba zbog nekog sukoba u kome zapravo ne učestvuju. Interes Amerike, koja je i ovde komandant parade, odavno više nisu dovoljna motivacija za odricanje. A ukoliko se nastavi izmišljanje sve novih i novih sankcija Rusiji, odgovor će biti još žešći – već danas se može registrovati panika zbog mogućeg totalnog prekida dotoka ruskog gasa. Protesti u tim zemljama su sve češći, a može se samo pretpostaviti šta će biti u novembru.
I stav Sjedinjenih Država će se sasvim sigurno promeniti do novembra. Biće završeni izbori za Kongres, Bajden više neće morati da „pokazuje mišiće“, pa će moći racionalnije da donosi odluke.
Svega toga svesna je Rusija, ali i Zapad. Zato nije čudno što se sve češće čuje da bi se sa Rusijom trebalo dogovarati tako da se Rusija vrati na granice od pre 24. februara, ali da se prizna da je Krim ruski. Nije isključeno da će se do novembra shvatiti da su jedni pregovori mogući samo na principu statusa kvo – dakle, rusko je sve što je ruska vojska do tog trenutka oslobodila.
Srednjevekovni ratnik - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
SRBIJA
Velika panika zbog jedne „vesti“: Zapadni pioni potegli sablju da u Srbiju uvedu srednjovekovni mrak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala