- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Šest stvari koje treba da uradite pre nego što automobilom krenete na odmor

© Sputnik / Milenko KovačevićAutomehaničar
Automehaničar - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
Pratite nas
Najveće gužve su na auto-putevima, zatim magistralnim i regionalnim putevima koji vode ka planinama, banjama i drugim turističkim centrima u zemlji. Veliki broj vozila je i u tranzitu kroz Srbiju.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Branko Stamatović, v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja upozorava u izjavi za RTS da je od juna do danas na putevima Srbije poginulo oko 70 ljudi, a da u proseku život tokom leta izgubi oko 160 ljudi. Zbog tog je, ističe, važno da se što više i dalje radi na bezbednosti u saobraćaju.
U letnjim mesecima neprilagođena brzina je glavni uzrok nesreća, zbog koje strada najviše ljudi, svaki peti, zatim vožnja pod dejstvom alkohola i, potom, umor i pad koncentracije.
Stamatović je naveo da Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova sprovodi kampanju pod nazivom „Vozi odmoran“.
„Ona je upravo namenjena za sve naše sugrađane koji idu na duga putovanja. Bez obzira da li su to putovanja u naše turističke centre, na letovanja u inostranstvo, cilj ove kampanje je da se skrene pažnja sugrađanima kada idu na put na koje sve načine da se pripreme“, rekao je on.

Šta sve treba uraditi pre puta

1.
Proveriti tehničku ispravnost vozila (posebno uređaja za upravljanje vozilom, za zaustavljanje vozila, za označavanje vozila i osvetljavanje puta);
2.
proveriti ispravnost aparata za gašenje požara u vozilu;
3.
imati dovoljno pogonskog goriva u rezervoaru (posebno zbog neočekivanih ili očekivanih gužvi i zastoja na putu i u saobraćaju);
4.
proveriti nivo svih tečnosti u sistemima vozila (ulje, antifriz, ulje za kočnice, tečnost za pranje vetrobrana);
5.
proveriti ispravnost klime, stakala, brisača, obezbediti „zavesice“ – štitnike od sunčevih zraka;
6.
imati pri ruci dovoljno tečnosti u vozilu.
Stamatović ukazuje na to da se vozilo mora pripremiti bar deset dana pre puta, jer ako postoji neki kvar da se na vreme otkloni.
„Jedino tehnički ispravno vozilo je i vozilo bezbedno za put“, naglašava on.
Ističe da je na prvom mestu važno da se isplanira ruta, kuda će se putovati da se vozači raspitaju o gužvama na putu, na granici, stanju i radovima na putevima, i da se planiraju pauze.
Jedna od glavnih poruka kampanje je da se na svaka dva sata napravi pauza od najmanje 15 minuta.

Kad počinje odmor

„Na put se kreće naspavano i odmorno. Naš odmor ne počinje tek u trenutku kada kreće aranžman, već onog trenutka kada sednemo u automobil i krenemo na put“, opominje Stamatović.
Savetuje takođe, da se putuje isključivo danju, a razlog je što je ljudski organizam u toku dana aktivan i navikao je tokom noći da spava.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala