- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Uoči sastanka u Teheranu otkriveno o čemu će razgovarati Putin i Erdogan

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaPoseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Sočiju
Poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin će tokom sastanka sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom u Teheranu razgovarati o izvozu žita iz ukrajinskih luka, izjavio je pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„U Istanbulu je 13. jula održan prvi sastanak sa predstavnicima Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija na temu žita. Dogovorili smo se da pripremimo zajednički dokument koji bi definisao pravne osnove i poredak izvoza žita iz ukrajinskih luka. Osim toga, organizacija sastanka je uslovljena otvaranjem zajedničkog Koordinacionog centra u Istanbulu. Spremni smo da nastavimo da radimo u ovom smeru. Ovo je prvi korak, a drugi će biti da će o ovom pitanju sigurno razgovarati i predsednici Rusije i Turske“, rekao je Ušakov.

Ministar nacionalne odbrane Turske Hulusi Akar je naveo da će se ove nedelje u Turskoj održati sastanak delegacija Moskve, Kijeva, Ankare i Ujedinjenih nacija na temu problema sa žitom. On je dodao da su svi učesnici usaglasili plan za regulisanje situacije i da je sada potrebno da se plan konkretizuje. Zaključio je da je potrebno da se formira operacioni centar u Istanbulu koji će obezbediti zajedničku kontrolu u lukama i bezbednu plovidbu.
Preliminarni datum novog sastanka delegacija Turske, Rusije, Ukrajine i Ujedinjenih nacija na ovu temu je 20. ili 21. jul.
U Teheranu će se 19. jula održati sastanak Vladimira Putina sa iranskim predsednikom Ebrahimom Raisijem i Turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.
Podsećamo, Ujedinjene nacije su više puta upozoravale na pretnju prehrambenom krizom zbog nestašice žitarica, a Zapad i kijevske vlasti optužile su Rusiju za blokadu luka u Crnom moru. Moskva to kategorički odbacuje i ističe da je Kijev sam stvorio mnoge prepreke za izvoz, pored paljenja žita u luci Marijupolj, Oružane snage Ukrajine su minirale Crno more.
Ruski predsednik Vladimir Putin je nekoliko puta podvlačio da Rusija ne sprečava izvoz žita i ako Ukrajina razminira luke, brodovi sa žitom moći će da izađu bez ikakvih problema
Pregovori o žitu u Istanbulu - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
RUSIJA
Politikolog: Sastanak o žitu u Istanbulu - diplomatski uspeh Turske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala