- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Pet loših navika zbog kojih trošite previše novca na namirnice

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Tokota / Supermarket u Nemačkoj
Supermarket u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
Pratite nas
Znate li koliko mesečno trošite na hranu? Mnogo, a sada dok cene rastu – još i više.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Iznos, naravno, zavisi od vašeg uzrasta, mesta u kojem živite i prihoda, ali je činjenica da je zadržavanje unutar ciljanog budžeta za namirnice u poslednje vreme sve teže.
Situacija je slična u celom svetu. Troškovi za namirnice nedavno su zabeležili najveći 12-mesečni rast u više od 40 godina. Zato nije iznenađujuće da se ponašanje pri kupovini takođe menja, a sve više kupaca traži povoljniju ponudu i dvaput razmišlja o tome šta i gde kupiti, piše potral Kliks.ba.
Pritom, treba znati da čovek ne bi bio čovek kad ne bi i pri kupovini hrane godinama sticao loše navike. Evo što kažu stručnjaci i koje loše navike savetuju da promenimo kako bismo se kvalitetno hranili za manje novca.
Odlazak u pogrešnu trgovinu
Mesto gde kupujete hranu može biti presudno. Ako ste navikli da idete samo u skuplje trgovine, vredi pogledati i neke od onih koje su specijalizovane za sniženja. U elegantnim trgovinama, naime, za iste proizvode plaćate ‘premiju prestiža’, pogotovo za artikle koji su dostupni bilo gde. Isprobajte ove jeftinije i bićete iznenađeni koliko novca potencijalno možete da uštedite.
Kupujte s planom
Odsustvo plana obroka može da dovede do beskrajnog trošenja na namirnice. Besciljna kupovina dovodi do kupovine stvari koje vam ne trebaju, što zauzvrat dovodi do otpada, u smislu hrane i novca. Procenjuje se da se u razvijenim zemljama baca oko 30 posto proizvedene hrane, pa tu hranu treba preračunati u novac i shvatiti koliko je kupovina bez plana pogrešna. Zato, kada planirate obroke, u svoj plan uključite kupovinu namirnica koje možete proširiti na više obroka. Razmislite o tome kako ćete ostatke hrane pretvoriti u dodatni ručak ili neki drugi obrok, pa tako, recimo, ostatke piletine pretvorite u sutrašnje punjene palačinke, deo sosa za testeninu i slično.
Kupujte onoliko koliko možete da pojedete
Treće upozorenje oslikava se pitanjem: Hoćete li stvarno sve to pojesti? Ako vodite više računa o veličini porcija i kupujete samo količinu koju želite da pojedete, možete unapred uštedeti poprilično novca. Ne pomaže ni to što nam trgovine vešto prodaju stvari u prevelikim količinama, ali to možete pretvoriti i u vrlinu, samo nemojte da potrošite veliku količinu namirnica odjednom. Stoga treba paziti da porcije kvarljivih proizvoda, koje nećete odmah pojesti, podelite i odložite u zamrzivač, označene vrstom hrane i datumom.
Uvedite bezmesne obroke
Iako cene rastu u svim kategorijama hrane, meso i mlečni proizvodi prema indeksu cena hrane UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu, često cenovno šokiraju kupce. Zato se treba zapitati – možemo li imati jedan obrok bez mesa nedeljno?
Nemojte biti zavisni od poznatih brendova
Na kraju, peti savet odnosi se na veliku grešku koju ljudi obično prave – automatsko posezanje za artiklima poznatih robnih marki u trgovinama. Treba biti svestan da se reklame za hranu itekako zadržavaju u našoj svesti i da smo automatski skloni kupovini poznatih brendova. Ako je vaša intuitivna reakcija odlučivanje za marku poznatog imena, zastanite i razmislite o tome. Naime, mnogi proizvođači nude jednak ili čak bolji kvalitet od onih poznatih, uključujući organske proizvode, pa stručnjaci tvrde da tu možete da uštedite čak 20-40 posto na ceni.
Gotovo sva organska hrana koju Srbija proizvede ode u izvoz - Sputnik Srbija, 1920, 02.06.2022
SRBIJA
Isplati li se uzgajanje organske hrane u Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala