Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić o zabrani odlaska u Jasenovac: Nisam hteo treći put da prihvatim odgovor „nije vreme“

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić u Predsedništvu Srbije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Predsedništvu Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se informacija o tome da mu je zabranjen odlazak u Jasenovac prvo pojavila u hrvatskim medijima juče ujutru, dok iz Srbije nije bilo reakcije jer je naša zemlja želela da protestnu notu hrvatskom ambasadoru uputi u tišini.
To se dogodilo, kaže, zato što su oni mislili da ćemo mi izaći u javnost, iako smo mi želeli da notu predamo u tišini, već je bio zakazan sastanak za 10 sati na kojem će nota biti predata i zato su krenuli u napad sa sumanutim argumentima.
Navodi i da se u srpskim medijima, koji su prethodnih dana govorili da pravi cirkus i predstavu i to ponekad zbog Kosova, nekada Ukrajine, pada ukrajinskog aviona, nije pojavila informacija o zabrani Hrvatske da ode u Jasenovac.
"Ali, podrazumeva se da sam ja kriv", primetio je ironično predsednik i pokazao naslove u hrvatskim medijima koji su o tom događaju izveštavali na način da je time hteo da izazove haos.
"Zamislite taj haos koji to može da izazove - možda zato što bi moja traka bila u bojama zastave Srbije u skladu sa stradalnim narodom u Jasenovcu, ali da to nazivate haosom i provokacijom bilo je preterano i iznenadio sam se", kaže predsednik.
Navodi da je isti naslov u vezi haosa bio u svim medijima, kao i da u Hrvatskoj i BiH pričaju o izveštavanju medija u Srbiji koji im se sviđaju, i u najgorem svetlu govore o njemu, Srbiji i neistinama koje se nisu dešavale.
Dodaje i da to u Srbiji nije slučaj, odnosno da ima medija koji su izveštavali na drugačiji način.
"Rekli su da sam želeo da banem i da dođem u tajnu posetu, pretio doći i izazvati kaos, zatim da je propao tajni plan posjeta, Radman mi objašnjava da nije isto odlazak u Jasenovac i na more a ja nikada nisam želeo da idem na more", kazao je predsednik.
Ističe i da su pisali o ukrajinskom avionu koji je prevozio oružje u Bangladeš, o tome kako se "bliži Oluja, a Aco počinje provocirati", kao i o novom Vučićevom lažnom prepadu na Jasenovac.
"Mislio sam da mogu da promene dve reči u tekstu koji im pošljaju, ali sve je isto, a prepisuju i mediji u Srbiji, nema razlike", kaže Vučić.
Vučić je odgovarajući na pitanja novinara ponovio da je želeo da dogovori sa Zagrebom posetu kad god mu dozvole te da je želeo da na fer način to izvede i ovog puta, odnosno da i ovoga puta to ne bude u javnosti.
"Ali, nisam želeo da prihvatim treći put ''nije vreme''", istakao je.
Navodi da je u Jasenovcu bio privatno jednom kada je imao šest, sedam ili osam godina i 2011. godine, kada još nije bio u vladi što ima snimljeno, kao i izjavu posle toga.
Vučić je, na pitanje novinara zašto za posetu Jasenovcu nije ispoštovao hrvatski protokol i išao, kako je to predviđeno, preko Ministarstva spoljnih poslova te zemlje, da se uvek takve stvari prvo dogovore na više nivou i da onda nije ni potrebna procedura, pošto postoji poverenje, kao i da je veliki broj hrvatskih zvaničnika bez procedure i ikakvih problema posetio Srbiju.
"Kada je reč o tome da li je poštovana procedura ili nije, prvo razgovarate sa partnerima na ljudski način. Ne morate da idete tako i takve stvari se rade tek kada se ugovore na najviše nivou, onda se ide na Ministarstvo spoljnih poslova, a nekada i ne mora da se ide, jer postoji poverenje", rekao je Vučić.
On je u prilog toj činjenici pročitao dugačak spisak hrvatskih zvaničnika koji su u poslednjih četiri ili pet meseci posećivali Srbiju iz raznih razloga, a da takođe nisu išli po toj proceduri preko Ministarstva spoljnih poslova.

Biće velikih promena u obrazovanju, da se ne zaborave žrtve

Vučić je najavio velike sistemske i sistematske promene u našem obrazovanju, kako bi sačuvali sećanje na srpske žrtve.
„Sada smo shvatili da je za nas Jasenovac zabranjeno mesto i zato ćemo raditi da u glavama srpske dece to ne bude zabranjeno mesto.
Da bi išli u budućnost morate da znate šta se dogodilo u prošlosti“, rekao je Vučić na konferenciji za štampu.
Kazao je da će biti sprovedene velike sistematske i sistemske promene u obrazovnom sistemu Srbije, da će se uložiti novac u virtuelne projekcije, predstave, filmove, knjige i obnovu važnih knjiga, koje će biti prevođene na druge jezike sveta da bi ljudi mogli da znaju šta se dogodilo.
„Kao što nemamo pravo da nipodaštavamo i ne govorimo sa najvišim pijetetom o žrtvama drugih naroda, poput Bošnjaka, ne smemo da dozvolimo da naše žrtve bacaju pod noge“, poručio je on.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala