- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Resursi se troše: Kijev za pet meseci potrošio vojnu pomoć EU, predviđenu za sedam godina

CC0 / / HIMARS ili M142 američki laki višecevni bacač raketa instaliran na standardni kamionski okvir Army Medium Tactical Vehicle (MTV)
HIMARS ili M142 američki laki višecevni bacač raketa  instaliran na standardni kamionski okvir Army Medium Tactical Vehicle (MTV) - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
Pratite nas
Ni pretnja da mogu biti iscrpljeni sopstveni resursi, ni rizik da se ukrajinsko oružje može pojaviti na crnom tržištu ne sprečavaju Evropsku uniju da pošalje još oružja Kijevu. Šefovi diplomatija 27 država-članica Unije usaglasili su peti paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od pola milijarde, navodi televizija "Zvezda".
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Evropa nastavlja da deluje u ime mira i zaštite naših vrednosti. Pozdravljam politički dogovor Evropskog saveta o petoj tranši pomoći Ukrajini. Vojna podrška EU Ukrajini sada iznosi 2,5 milijardi evra“, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Prethodne isporuke su bile predviđene za sedam godina, ali su potrošene za pet meseci. Tako se danas saznalo za uništenje prve poljske samohodne haubice Krab. Ukupno, Poljska – drugi snabdevač Kijevu oružjem posle Sjedinjenih Država – potpisala je ugovor za isporuku 50 takvih sistema i obučila najmanje 100 ukrajinskih vojnika za rukovanje njima.
Prva partija američkih tenkova "Abrams" stigla je danas u samu Poljsku. Varšava je još u aprilu potpisala ugovor sa Vašingtonom o kupovini 250 takvih mašina. Prošlog petka, poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak rekao je da je postignut dogovor o nabavci više od sto tenkova. Samo ne novih, već korišćenih.
„Ovi tenkovi će povećati borbenu sposobnost naše vojske. Poljska će postati tenkovska sila. U Ukrajini se nastavlja sukob u kojem se koriste i artiljerija i tenkovi. Nabavka najsavremenijih takvih mašina postaće demorališući faktor za rusku agresiju“, rekao je Blaščak.
Potreba za novom, modernijom opremom u Poljskoj pojavila se nakon što je doneta odluka da se stara, zastarela oprema prebaci u Ukrajinu. Tenkovi RT-91 - modifikacija sovjetskog T-72M1 – proizvođeni su po licenci u Poljskoj 90-ih godina i već su zastareli.
„Oni isporučuju tekove kojima je već istekla garancija. Poljska shvata da će ih ruski protivvazdušni raketni sistemi uništiti u roku od jedne ili dve nedelje, zbog čega ih prodaju. Sami pokušavaju da se opremi novijim oružjem. Štaviše, Amerika im obećava i popuste za to“, rekao je vojni ekspert Roman Nasonov televiziji "Zvezda".
Ruska vojska i američku tehniku metodično uništava. Juče je preciznim oružjem pogođeno skladište koje se nalazilo u jednom od preduzeća u Odesi, u kojem su se čuvale američke protivbrodske rakete "Harpun". U DNR je bio uništen višecevni raketni sistem HIMARS. U Marijupolju je otvorena izložba zapadnog oružja koje je zaplenjeno prilikom oslobađanja fabrike "Azovstalj".
U međuvremenu, isporuke oružja Ukrajini su iscrpile resurse nekih evropskih zemalja. Kako bi se nastavile isporuke, piše španski list "El Pais", EU planira da izdvoji još pola milijarde evra. Odluka o tome, kako je saopšteno, mogla bi biti doneta već ove nedelje.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala