- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik posetio Memorijalni centar Jad Vašem, potom se sastao sa Libermanom /foto/

© Sputnik / Branko MaksimovićČlan predsedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za Sputnjik
Član predsedništva BiH Milorad Dodik u intervjuu za Sputnjik - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik posetio je Memorijalni centar mučenika holokausta i junaka Jad Vašem gdje je položio venac u Sali sjećanja na kamenoj ploči, ispod koje je položen pepeo žrtava holokausta iz šest logora smrti. Dodik se potom sastao sa izraelskim ministrom finansija Avigdorom Libermanom.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

"Velika je čast biti na planini Herzl, jednom od najvažnijih mesta za državu Izrael i jevrejski narod. Kada se čovjek nađe na planini sećanja i u blizini Memorijalnog centra za mučenike holokausta i heroje, oseća posebnu energiju koja ga prožima bez obzira na njegovo poreklo", napisao je Dodik na svom Tviter nalogu.
Kaže da biti u blizini mesta neizmerne tuge, večnog jauka, bola koji doseže nebesa, iziskuje snagu i poseban pijetet prema milionima nevinih ljudi, žena i dece.
"Milion pitanja "zašto" - i svako bez odgovora. Jer, kako objasniti da je tuga velika poput ove planine. Na ovom mestu čovek uči o strašnim i mračnim dubinama u koje može upasti ljudski zloduh. Na ovom mestu se ukrštaju smisao života i besmisao uništenja, krik bola i poklič pobede. Na ovom mestu čovjek uči o nasilnom gašenju miliona života, ali i pobedi života nad smrću", kaže Dodik.
Na ovom mestu, ističe Dodik, čovek se seti da ne sme da zaboravi.
"Strašno je, nedopustivo, nepravedno i neshvatljivo to što se desilo jevrejskom narodu. Mnogi narodi platili su cenu uspostavljanja vlastite države i dostizanja nacionalne slobode, ali nijedan kao jevrejski", navodi Dodik.
Kaže da je holokaust najstrašnija mrlja na licu Evrope, koje se večno moramo sećati s poštovanjem, ali i osujetiti svaki pokušaj ponovnog buđenja zlih sila, bilo gde i prema bilo kome.
"Samo tako će naše sećanje dobiti punoću, a naša borba smislen i plemenit cilj", istakao je Dodik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala