- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski parlament ima još jednu šansu da formira vladu

CC0 / Pixabay / Sofija
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
Pratite nas
Narodna skupština Bugarske dobila je još jednu šansu da formira vladu i time izbegne održavanje prevremenih izbora: predsednik Rumen Radev je dao mandat Bugarskoj socijalističkoj partiji.
Prema rečima zamenika predsednika narodne skupštine, poslanika Bugarske socijalističke partije Kristijana Vigenina, Radev je odlučio da mandat poveri socijalistima, pošto oni imaju najviše šanse da formiraju vladu – 50 odsto.
"Imamo dobru bazu koja će nam uštedeti vreme: još za vreme prvog pokušaja uspeli smo sa partijom "Nastavićemo promene" da postignemo dogovor oko detaljnog programa rada vlade do kraja godine sa konkretnim rokovima, zakonima, koje treba doneti. To će biti i sada osnova naših pregovora", izjavio je Vigenin.
Poslanik partije "Nastavljamo promene" Konstantin Bačijski ne izražava optimizam povodom formiranja vlade, međutim navodi da su iz partije "Ima takav narod", čiji izlazak iz vlade je i postao katalizator glasanja o nepoverenje, sada spremni da sarađuju.
Prethodno je, krajem juna, bugarska vlada bila prinuđena da podnese ostavku jer joj je izglasano nepoverenje, koje je podržala parlamentarna opozicija. Odgovarajući predlog o glasanju podnela je vodeća opoziciona snaga, bivša vladajuća stranka „GERB“: njeni poslanici su više puta protestovali protiv projekta aktualizacije budžeta. Osim ekonomije, povod za neslaganja su i veto na početak pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom, ali i borba protiv korupcije.
Bugarski premijer Kiril Petkov - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
REGION
Bugarski premijer: Ovo je kraj jednog teškog procesa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala