- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Borelj: U utorak počinju pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom

© AP Photo / Olivier HosletŠef evropske diplomatije Žozep Borelj
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
Pratite nas
Šef evropske diplomatije Žosep Borelj najavio je za utorak početak pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, i ocenio da je u pitanju ”istorijski trenutak”.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

On je naveo da je glasanje u makedonskom Sobranju ”otvorilo vrata” za proces koji će početi sutra Međuvladinom konferencijom u Briselu.

”Ovo je dobra vest. Nemamo mnogo dobrih vesti, ali nadam se da će ovo pojačati naš angažman na Balkanu”, poručio je Borelj.

Premijer Dimitar Kovačevski najavio je da će na makedonskom jeziku pročitati uvodnu reč, kada njegova država zvanično otvori pregovore o članstvu sa EU, navodi makedonska televizija Sitel.
Kako se precizira, odmah nakon toga počinje skrining koji će trajati godinu i po, a po završetku tog procesa planirana je naredna međuvladina konferencija kojom će biti završena faza otvaranja pregovora o članstvu, dok je njeno održavanje uslovljeno izmenama u makedonskom Ustavu.
Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Bugarske Bujar Osmani i Teodora Genčovska potpisali su juče u Sofiji bilateralni Protokol nakon sastanka mešovite međuvladine komisije.
"Bugarska je zemlja koja najsnažnije podržava evropske integracije Republike Severne Makedonije i Albanije. Želimo im uspeh na putu kojim su dugo želeli. Nadam se da će zajedničkim snagama i uz našu podršku stići tamo gde građani Severne Makedonije najviše žele, a to je članstvo u EU, rekla je bugarska ministarka spoljnih poslova Teodora Genčovska nakon potpisivanja bilateralnog protokola u Sofiji.
Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani je, s druge strane, tom prilikom istakao da je ovo istorijska prilika za njegovu zemlju , da nakon 17 godina statusa kandidata dobije priliku da otpočne pregovore sa EU.
Bugarska je ovim protokolom izjavila svoju opredijeljenost za pristanak na održavanje prve političke međuvladine političke konferencije Skoplja sa Briselom, uz preciziranje da će naredna međuvladina konferencija za završetak početne faze pregovora o članstvu, biti održana odmah nakon što Severna Makedonija uključi u svoj Ustav građane koji žive na teritoriji države i koji su deo drugih naroda, kao što je bugarski narod, prenosi Sitel.
U dokumentu se navodi da je Vlada Severne Makedonije saglasna da se naredna međuvladina konferencija za završetak faze otvaranja pregovora o članstvu održi nakon stupanja na snagu ovih ustavnih amandmana uključujući i ustavni zakon za njihovu primenu.
Osmani je danas na izjavio da što se tiče jezika, "uz svu moralnu i političku odgovornost tvrdi da makedonski jezik ostaje čist, bez fusnota i dodataka".
Jučerašnja izjava Genčovske o makedonskom jeziku, koja je rekla da bilateralnim odnosima Bugarska ne priznaje službeni jezik Severne Makedonije, je bila u pravcu toga da Sofija ne može da nameće svoj stav Evropskoj uniji, naglasio je makedonski ministar, prenosi Sitel.
Za drugu tačku Protokola, koji se odnosi na temu Komisije za Istorijska pitanja između dve zemlje, Osmani je istakao da se koriste reči „ohrabriti“ ili „podsticati“ kako bi se jasno stavilo do znanja da je njen rad potpuno autonoman i da će samostalno donositi odluke bez političkog uticaja i po principu reciprociteta.
On je naveo i da spekulacije da Komisija ima rokove za otvaranje i zatvaranje poglavlja nisu tačne.
Osmni je rekao da se Komisija ohrabruje da pitanja srednjeg veka završi za godinu dana, i da nema drugih vremenskih ograničenja, a takođe postoje ohrabrivanja da završi svoj rad do ulaska zemlje u EU.
Posle konferencije ministra Osmanija, reagovao je predsednik opozicione stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickovski, koji je izjavio da Bugarska tokom pregovaračkog procesa ne zatvara pitanje makedonskog jezika, navodi Sitel.
Mickoski je još najavio da će Izvršnom odboru stranke predložiti pokretanje inicijative za prikupljanje 150.000 potpisa i referendumsko izjašnjavanje građana da li su za ili protiv protokola koji je potpisala vlada.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala