- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Ruski Spartak „poklonio“ šampionke Srbiji i Kazahstanu

© AFP 2023Aleksandra Krunić
Aleksandra Krunić - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
Pratite nas
Aleksandra Krunić, srpska teniserka, iako je poražena u finalu Budimpešte ostvarila je ogroman uspeh. Iza nje je sjajan turnir, a to pokazuju i svi mečevi pre finala od kojih je jedan bio protiv Julije Putniceve, Kazahstanke ruskog porekla. Krunićeva i Putniceva poznaju se još iz mlađih dana jer su prve teniske korake napravile u Spartaku u Moskvi.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Teniski klub Spartak iz Moskve otoren je 1979. godine i od prvog momenta bio je mesto gde su dolazili najtalentovaniji ruski teniseri i teniserke.
U Spartaku nije mogao da trenira svako, pristup članstvu bio je za mlade igrače kao potencijalna ulaznica za Grend slem, jer je moskovski klub važio za jedno od najplodnijih tla u svetu za one koji žele da se bave belim sportom.
Treninzi su iscrpljujući i radi se prema posebnom režimu zbog čega je potreban poseban mentalitet tenisera ili teniserke koja želi da uči u Spartaku.
Taj mentalitet imali su Ana Kurnjikova, Elena Dementijeva, Marat Safin, Igor Andrejev, Rusi koji su napisali sitoriju belog sporta.
Međutim pored njih i neka manje poznata, ali izuzetno talentovana imena tražila su svoju priliku u Spartaku, koju su kada bi se danas pogledali rezultati u uspesi definitnov iskoristili dobro.
Aleksandra Krunić teniserka je srpskog porekla i nastupa za Srbiju, ali se 1993. godine rodila u Moskvi gde je i zavolela tenis.
Sa sedam godina Krunićeva je uzela reket po prvi put u ruke i zaputila se ni manje ni više nego u Spartak. Slavni teniski klub iz ruske prestonice prepoznao je talenat kod Srpkinje, a prvi trener bio joj je Eduard Safonov.
Upravo je na ruskom tlu Aleksandra kao junorka sotvarivala izuzetne rezultate poput polufinala Kupa Kremlj i četvrtfinala juniorskog Evropskog prvenstva u Moskvi.
Dok je Aleksandra trenirala, u Spartaku se pojavila još jedna mlada teniserka Julija Putniceva, takođe rođena Moskovljanka samo dve godine mlađa od Krunićeve.
Poznavale su se veoma dobro Aleksandra i Julija, a iako ih je iznedrio splavni Spartak obe danas nose zastave drugih zemalja.
Krunićeva ima roditelje srpskog porekla i bio je logičan splet okolnosti da igra za Srbiju, ali je Putniceva koja je ruskog porekla odlučila da ode u Kazahstan.
Do trenutka kada je trebalo da se sastanu u polufinalu Budimpešte, srpska teniserka nije imala nijednu pobedu protiv Putniceve u dva odigrana duela. Međutim, u prestonici Mađarske Aleksandra je bila neverovatna i nije ostavila ni prostora Juliji da se ponada preokretu.
Pored Krunićeve i Putniceve, i kasnije generacije teniserki opredelile su se da put započnu u Spartaku.
Jelena Ribakina, najveće tenisko čudo ove sezone koja je osvojila Vimbldon, takođe je krenula od slavnog moskovskog kluba jer je takođe rođena u Moskvi.
Čudan splet okolnosti je da je i Ribakina pre četiri godine kao Putniceva 2012. godine prešla da igra pod zastavom Kazahstana.
Iako danas Aleksandra nastupa za Srbiju, a Jelena i Julija za Kazahstan, neminovno je da se Spartak ponosi time što je i posle velikih imena u prethodnim decenijama nastavio da stvara šampionke i šampione.
Aleksandra Krunić - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
SPORT
Aleksandra dobro došla nazad
Aslan Karacev, ruski teniser - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
SPORT
Nemci hteli da zabrane tenis Rusu i Gruzijcu – a oni će igrati usred Hamburga
Novak Đoković Vimbldon - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
SPORT
Jasno je – ne žele Đokovića: „Postoje izuzeci, ali pravila važe za sve“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala