- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Abazović najavio konsultacije sa Đukanovićem o Temeljnom ugovoru

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICDritan Abazović
Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2022
Pratite nas
Vlada Crne Gore je usvojila zapisnik sa, prošle, 11. sednice, na kojoj je usvojen Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Crnogorski premijer Dritan Abazović kazao je da će danas ili sutra obaviti prve konsultacije u vezi sa Temeljnim ugovorom sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Premijer Dritan Abazović predložio je dodatne konsultacije pre potpisivanja Temeljnog ugovora sa SPC.
"Obavezao sam se da ću sprovesti konsultacije, počeću ih sa predsednikom države danas ili eventualno sutra", najavio je Abazović.
Istakao je da smatra da u ugovoru nema ništa sporno.
“Najviše dileme je deo koji se tiče Preambule. I u želji da se ovo pitanje tretira na profesionalni način i da izaziva što manje tenzija. Nemam ništa protiv da se konsultacije obave i da imamo stručnu verifikaciju tog teksta pre potpisivanja. Upućujem apel stručnoj javnosti da slobodno, bez prezanja dostave sugestije”, kazao je on.
“Moj predlog je a idemo u verifikaciju zapisnika, da se to evidentira autentično kako ste rekli, a da do momenta potpisivanja napravim konsultacije”, dodao je on.
Premijer je uputio apel svim zainteresovanim stranama da bez ikavog prezanja dostave njegovom kabinetu sugestije, preneli su crnogorski mediji.
"Ja sam već obavio par razgovora sa ljudima koje stručna javnost prepoznaje kao relevantne pravne adrese, vrlo sam zadovoljan. Mislim da je to put", rekao je Abazović.
Vlada je na sednici 8. jula usvojila Predlog usaglašenog teksta Temeljnog ugovora između Crne Gore i SPC. Za je glasalo 13 ministara, dok je pet izuzelo mišljenje i to ministar odbrane Raško Konjević (SDP), ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić (SDP), ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović (BS), ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović (BS) i ministar bez portfelja Adrijan Vuksanović (HGI).
Sednici tada nisu prisustvovale ministarka evropskih poslova Jovana Marović (URA) i ministarka kulture Maša Vlaović, dok je ministar javne uprave Maraš Dukaj (Albanska alternativa) izašao pre glasanja o Temeljnom ugovoru.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala