00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ORBITA KULTURE
10:00
120 min
SPUTNJIK INTERVJU
17:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
21:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
07:00
30 min
ORBITA KULTURE
Svet nastao ispod Gogoljevog šinjela
16:00
120 min
MILJANOV KORNER
Realnost je da se Partizan i Zvezda bore za mesto u plej-inu
20:00
30 min
SPUTNJIK INTERVJU
„Rozanov“
20:30
30 min
MOJ POGLED NA RUSIJU
Autorska emisija Ljubinke Milinčić
21:30
30 min
JučeDanas
Na programu
Reemiteri
Studio B99,1 MHz, 100,8 MHz i 105,4 MHz
Radio Novosti104,7 MHz FM
Ostali reemiteri
 - Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zašto ne treba naknadno dosoljavati hranu

CC0 / / So
So - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
Pratite nas
Osobe koje dodaju so u serviranu hranu suočavaju se sa povećanim rizikom od rane smrti, pokazalo je novo istraživanje.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Studija na više od 500.000 ljudi donosi zaključke da oni koji uvek dodaju so u hranu imaju 28 posto veće šanse za preranu smrt u poređenju sa ljudima koji to retko ili nikada ne čine, prenosi portal Kliks.ba.
Generalno, svaka treća osoba od 100 ljudi starosti od 40 do 69 godina rano umire u opštoj populaciji. Ali, istraživanje objavljeno u „Juropijan hart džurnalu“ otkrilo je da bi još jedna osoba na svakih 100 mogla prerano da umre od posledica dodatnog soljenja hrane.
Muškarci od 50 godina mogli bi da izgube oko 2,28 godina života ako konzumiraju dodatnu so, pokazalo je ovo istraživanje. Ženama iste starosti očekivani životni vek bi mogao da se skrati za oko godinu i po dana.
Novu studiju je vodio profesor Lu Ći sa Univerziteta za javno zdravlje i tropsku medicinu Tulan u SAD-u.

„U zapadnoj ishrani kuhinjska so dodata u hranu za stolom čini šest do 20% ukupnog unosa soli i pruža jedinstven način da se proceni povezanost između uobičajenog unosa natrijuma i rizika od smrti“, rekao je profesor, koji je sarađivao sa kolegama sa Harvard medicinske škole.

Čak i „skromno smanjenje“ unosa natrijuma može rezultirati značajnim zdravstvenim prednostima.
Istraživanje je uzelo u obzir faktore koji bi mogli da utiču na rezultate, uključujući starost, pol, rasu, deprivaciju, indeks telesne mase (BMI), pušenje, unos alkohola, fizičku aktivnost i ishranu, zajedno sa zdravstvenim stanjima poput dijabetesa, raka i bolesti srca.
Rizici od rane smrti povezani sa dodavanjem soli bili su neznatno smanjeni kod ljudi koji su jeli više vocća i povrća – ali razlika nije bila značajna.
„Pošto je naša studija prva koja je prijavila povezanost između dodavanja soli u ishrani i mortaliteta, potrebna su dalja istraživanja kako bi se potvrdili nalazi pre nego što se daju preporuke“, rekao je on.
Paradajz - voće koje pomaže u sprečavanju čitavog niza oboljenja. - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2022
DRUŠTVO
Zašto je paradajz zdrav za ceo organizam i kako štiti od brojnih bolesti
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala