- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaporoška oblast: Zapad priprema provokaciju u Ukrajini

© AP Photo / Efrem LukatskyUkrajinski vojnici pored američke haubice M777
Ukrajinski vojnici pored američke haubice M777  - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
Pratite nas
Poziv američke ambasade u Kijevu građanima SAD da odmah napuste Ukrajinu može biti povezan sa pripremanjem velikih provokacija, smatra član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.
„Ako se sve uporedi, onda se pojavljuje veoma neprijatna slika da zapadni gospodari Zelenskog očigledno spremaju neku veliku provokaciju na postukrajinskom prostoru, koji još uvek kontroliše Zelenski“, rekao je Rogov za radio „Komsomolska pravda“.
Prema njegovim rečima, provokacija može biti, između ostalog, povezana sa upotrebom radioaktivnog, hemijskog ili biološkog oružja.
Rogov je naglasio da ne postoje nikakvi vidljivi razlozi da ruska vojska napadne Kijev, režim Zelenskog nema čega da se plaši, pri tome zapadne zemlje snabdevaju Ukrajinu velikim količinama specijalizovanih zaštitnih odela, opreme i sredstava za dekontaminaciju.
Zastave SAD i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
SVET
Ambasada SAD pozvala svoje građane da odmah napuste Ukrajinu
Tokom specijalne operacije ruska vojska je preuzela kontrolu nad Hersonskom oblašću i priazovskim delom Zaporoške oblasti na jugu Ukrajine. U regionima su formirane vojno-civilne administracije, uvedena je u promet rublja, počelo je emitovanje ruskih televizijskih kanala i radio stanica. Regioni su najavili da planiraju da postanu subjekti Ruske Federacije.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala