- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaporošci pozvali Zelenskog da povuče vojsku

© Sputnik / Alekseй MaйševRuski vojnik u oklopnom vozilu
Ruski vojnik u oklopnom vozilu - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
Pratite nas
Kijevske vlasti treba da prekinu okupaciju centra Zaporoške oblasti i povuku svoje trupe, izjavio je član glavnog saveta administracije ove oblasti Vladimir Rogov.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„Zaporožje će biti oslobođeno... Razvija se plan da oslobađanje grada prođe uz minimalno uništavanje infrastrukture, uprkos činjenici da su borci Zelenskog minirali mostove i druge objekte. Pozivamo Zelenskog da naredi povlačenje svojim trupama i okonča okupaciju grada“, rekao je Rogov za Sputnjik.
Prema njegovim rečima, stanovništvo dela Zaporoške oblasti, koji je i dalje pod kontrolom režima Zelenskog, čeka oslobođenje i traži „da ih spasu od okupacije ukrajinskih neonacista“. On je napomenuo da ukrajinske snage, policajci i pripadnici Službe bezbednosti Ukrajine u gradu vrše masovne racije.
„Pozivam stanovnike grada da budu oprezni. Ne primajte pozive, ne zadržavajte se u mestu boravka gde vas lako mogu pronaći. Ako je moguće, izađite iz grada na oslobođenu teritoriju. Ako to više nije moguće, snabdejte se zalihama hrane i vode, a takođe pronađite najbezbednije mesto u uslovima gradskih borbi, u koje teroristi Zelenskog koji su uzeli civilno stanovništvo grada za taoce vode Zaporožje“, istakao je Rogov.
Zaporoška oblast je trenutno oslobođena više od 70 odsto. Istovremeno, regionalni centar, grad Zaporožje, nalazi se pod kontrolom ukrajinske vojske.
Tokom specijalne operacije ruska vojska je preuzela kontrolu nad Hersonskom oblašću i priazovskim delom Zaporoške oblasti na jugu Ukrajine. U regionima su formirane vojno-civilne administracije, uvedena je u promet rublja, počelo je emitovanje ruskih televizijskih kanala i radio stanica. Regioni su najavili da planiraju da postanu subjekti Ruske Federacije.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
RUSIJA
Vlasti Zaporoške oblasti upozorile Kijev: Sledi osveta za agresiju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala