- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Tragedija koja je promenila tok istorije: 104. godine od ubistva ruske carske porodice

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaObeležavanje 300. godišnjice dinastije Romanov
Obeležavanje 300. godišnjice dinastije Romanov - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
Pratite nas
Danas se navršava 104. godine od ubistva cara Nikolaja Drugog i njegove porodice, kojim je ugašena dinastija Romanovih. U njihovu čast, u Rusiji su organizovane litije i molebani.
Patrijarh Moskovski i cele Rusije Kiril rekao je u jednoj od propovedi da obeležavanje Dana carskih mučenika omogućava podsećanje na „duhovni podvig cara cara Nikolaje Drugog i njegove porodice, koji se ogledao u prihvatanju smrti onako, kako bi svaki hrišćanin trebalo da je prihvati - u dobroti i spokoju, u opraštanju neprijateljima, u potpunoj poniznosti i u davanju svoje duše i tela u ruke Božje“ i dodao da „zbog toga slavimo mučenika cara Nikolaja Drugog i njegovu porodicu“.
U Jekaterinburgu, u kojem je čitava porodica streljana, svake godine se održavaju svečanosti u znak sećanja na porodicu. Uprkos ovogodišnjoj zabrani održavanja litije zbog pandemije virusa korona, narod je samoinicijativno prošetao od Crkve na krvi, koja je izgrađena na mestu gde je ubijena carska porodica Romanovih, do Ganinske jame, gde su tela bačena.

Ubistvo Romanovih

Nikolaj Drugi, njegova supruga i petoro dece, ubijeni su 1918. godine po naređenju boljševika, posle Oktobarske revolucije. Njihova tela su bačena u rudarsko okno, a zatim na brzinu zakopana u blizini Jekaterinburga, na Uralu.
Više od 70 godina niko nije znao gde je tačno sahranjena carska porodica. Priču o ubistvu carske porodice prate razne verzije, istinita i lažna svedočenja učesnika, brojne legende i misterija o tome da li je neko od Romanovih, ipak, preživeo.
Zvanično priznata ekspertiza kaže da je „DNK analizom dokazano da su u blizini Jekaterinburga pronađeni ostaci članova carske porodice“. Na godišnjicu streljanja, 17. jula 1998. godine, sahranjeni su uz najveće državne počasti u Petropavlovskoj crkvi u Sankt Peterburgu, gde počivaju svi Romanovi.
Ruska pravoslavna crkva je 2000. godine kanonizovala članove carske porodice.
Grigorij Raspućin, general-major princ Mihail Sergejevič Putjatin i pukovnik Dmitrij Nikolajevič Loman. Foto studio K.K. Bikovi. Peterburg 1904-1905. - Sputnik Srbija, 1920, 18.12.2020
Da li je Raspućin kriv za pad Ruske imperije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala