Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Stefanović: Ukrajinski avion prevozio iz Srbije naoružanje za Bangladeš, svi članovi posade poginuli

© Tanjug / TARA RADOVANOVICNebojša Stefanović
Nebojša Stefanović - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
Pratite nas
Nebojša Stefanović, ministar odbrane Republike Srbije, izjavio je danas da je avion u vlasništvu firme „Meridian ltd“ iz Ukrajine koji je sinoć pao na teritoriji Grčke, a poleteo iz Niša, prevozio 11,5 tona robe srpske namenske industrije ka Bangladešu, čije je Ministarstvo odbrane bilo i kupac.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Prema podacima kojima raspolaže srpsko Ministarstvo odbrane, svih osam članova posade je izgubilo živote prilikom pada aviona, a među njima nema građana Republike Srbije, rekao je Stefanović na vanrednoj konferenciji za novinare.
Stefanović je naveo da je avion poleteo sinoć oko 20.40 iz Niša i prevozio je 11,5 tona robe srpske namenske industrije privatne firme „Valir“, koja se sastojala od osvetljavajućih minobacačkih mina i školskih mina, ka krajnjem kupcu Bangladešu.
„Kupac je bilo Ministarstvo odbrane Bangladeša, kao dozvoljeni krajnji kupac i let je imao rutu Niš sa tehničkim sletanjima u Amanu, Ahmadabadu i planirano je da sleti u Daku kao krajnju destinacija“, kazao je ministar.
Stefanović je istakao da je let imao sve uredne dozvole, u skladu sa međunarodnim propisima, kao i kupac - Ministarstvo odbrane Bangladeša.
Stefanović kaže da je jedan deo medija, kako domaćih, tako i iz inostranstva, juče počeo da spekuliše i daje netačne informacije o tome kako je tim letom transportovano naoružanje iz Srbije u Ukrajinu i istakao da je to netačno.
„To je potpuno netačno i zlonamerno i nije prvi put da se tako nešto dešava“, kazao je Stefanović.
Napomenuo je da se pre mesec dana pojavila informacija da se transportuje naoružanje ka Ukrajini, a da se ispostavilo da se radi o robi iz srpske namenske industrije ka Alžiru sa potrebnim dozvolama.
Kako kaže, od 2016. godine otkako se sistemski vodi evidencija za svaki let i svaku dozvolu koja se izdaje za promet naoružanjem, nijedna dozvola nije izdata za transport bilo kakve robe te vrste iz Srbije ka Ukrajini ili ka Rusiji.
„Što se tiče naoružanja i vojne opreme, avioni kojima se transportuje ta roba širom sveta su velikog kapaciteta i njih su proizvodili pre svega bivši SSSR, a korisnici su Rusija, Belorusija i Ukrajini. U ovom trenutku ruski i beloruski avioni zbog međunarodnih sankcija ne mogu da prevoze naoružanje, a ukrajinski ne mogu da se vrate i sleću u Ukrajinu i uglavnom su angažovani širom sveta na transportu ove robe“, rekao je Stefanović.
Osim što su avioni vlasništvo Ukranije, ta roba nema nikakve veze sa Ukrajinom, istakao je ministar odbrane.
„Što se tiče Srbije, mi izvozimo naoružanje samo u skladu sa međunarodnim dozvolama, dozvoljenim kupcima i to ćemo da radimo i u narednom periodu“, naglasio je Stefanović, navodeći da je prošle godine izdatih saglasnosti za izvoz naoružanja bilo nešto više od milijardu dolara, a realizovano je oko 500 miliona dolara, preneo je Tanjug.

Mesto pada aviona

Ostaci ukrajinskog aviona koji se srušio kod Kavale - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
REGION
Grčki mediji: Ukrajinski avion koji je poleteo iz Niša prevozio opasne materije /foto, video/
Ukrajinski avion pao na severu Grčke - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
REGION
Ukrajinski teretni avion poleteo iz Srbije, pao na severu Grčke /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala