- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Siniša Mali: Mađarskoj uplaćen avans od 250 miliona evra za gas, potpisani ugovori za kupovinu uglja

© Sputnik / Lola ĐorđevićSiniša Mali
Siniša Mali - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
Pratite nas
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da Srbija od dve mađarske kompanije kupuje gas koji se skladišti u toj zemlji i da je već uplaćen avans u iznosu od 250 miliona evra.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

"Zahvaljujući našim prijateljima iz Mađarske, uspeli smo da obezbedimo dodatnih 500 miliona kubika gasa koje ćemo uskladištiti u dva skladišta u Mađarskoj, a kupujemo od dve njihove firme, jedna je MET, a druga MVM koja je u Mađarskoj isto što i kod nas EPS. Dakle, od svake od njih kupujemo po 250 miliona kubnih metara gasa i već smo platili avans oko 250 miliona evra", rekao je Mali Tanjugu.
Najavio je da će dogovorenih 500 miliona kubika gasa biti uskladišteno u Mađarskoj do 1. oktobra i da će onda, kao što je najavljeno, biti na raspolaganju po tri miliona kubnih metara tog gasa dnevno u oktobru, zatim u novembru, decembru, januaru i februaru po šest miliona kubika gasa dnevno i u martu tri miliona kubnih metara gasa dnevno.
Mali je podsetio da je Srbija već obezbedila, na osnovu dogovora predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, gas po povoljnijoj ceni (2,2 milijarde kubika gasa po naftnoj formuli, po ceni koja će se kretati između 310 i 408 dolara za 1.000 kubnih metara gasa).
Ministar je najavio je i da srpski deo skladišta u Banatskom Dvoru biti potpuno napunjen u narednih dvadesetak dana.
"Ta tri izvora (gas iz Rusije po nižoj ceni, gas iz skladišta u Mađarskoj i u Banatskom Dvoru) će nam obezbediti dovoljno gasa za domaćinstva i privredu kako bismo pregurali ovu zimu", naglasio je Mali.
Istakao je da Srbija u ovoj situaciji ima rešenje i za gas.
"Već smo 250 miliona evra prebacili Mađarima i sada taj gas polako pristiže. Krajem jula moramo da platimo ponovo za dodatne količine gasa za avgust. To ide iz meseca u mesec i funkcioniše po planu. Plaćamo avansno, onda oni upumpavaju gas i najvažnije je da ga imamo u skladištima i da možemo zimi da ga dovučemo u Srbiju", rekao je Mali.

Potpisano 11 ugovora za kupovinu uglja

Kada je reč o struji, Mali kaže da su i tu veliki izazovi kako obezbediti dovoljne količine za zimu, s obzirom da EPS ne proizvodi dovoljno uglja.
"Potpisali smo 11 ugovora, kada je u pitanju kupovina uglja od raznih rudnika iz raznih zemlja. Polako ali sigurno taj ugalj stiže u Srbiju, a pregovaramo i sa našim kineskim prijateljima o nabavci milion tona dodatnog uglja, kako bi na stovarištima EPS-a imali dovoljno uglja za bilo koju situaciju tokom zime. Takođe, razmišljali smo i o kupovini struje unapred, putem forvarda i fjučersa i već smo neku struju i kupili i onda ide sukcesivno plaćanje", naveo je Mali.

Nabavljeno dovoljno mazuta

Kaže da je država nabavila dovoljno i mazuta i da je pre nekoliko dana dogovorena nabavka još 28.000 tona mazuta, kao bi se poboljšao kvalitet sagorevanja uglja u termoelektranama ako to bude potrebno.
Ministar finansija je, kada je sirova nafta u pitanju, podsetio da je doneta uredba o kontroli cena nafte i derivata, koja se stalno obnavlja i menja.
"Radimo sve što je u našoj moći da iskontrolišemo cenu goriva, dizela i benzina tako da ne bude velikih skokova i tako zaštitimo građane i njihov životni standard", rekao je Mali.
"U ovom trenutku je snabdevanje naftom i derivatima stabilno. Plašili smo se da li će zbog kontrole cena biti nestašice, ali svake nedelje pregovaramo i razgovaramo i sa MOL-om i sa OMV-om i NIS-om i svima koji učestvuju na tržištu nafte i naftnih derivata i to za sada dobro funkcioniše", naveo je Mali.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala