- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Sarajevo: Struka drumom, politika šumom

CC0 / / Bosna i Hercegovina - ilustracija
Bosna i Hercegovina - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
Pratite nas
Sarajevo opet može da se podiči odlukom koja odudara od zdrave pameti. Iako 80 odsto gasa koji dolazi u BiH i to iz Srbije završi za potrebe Federacije, ono nije dalo saglasnost za otpočinjanje pregovora o izgradnji dve gasne interkonekcije – sa Srbijom i Hrvatskom. Umesto sopstvenih opet su branili interes Zapada.
U Sarajevu ništa novo - struka drumom, politika šumom. Kada se pomislilo da bi makar jedan razvojni projekat za opšte dobro mogao da dobije zeleno svetlo Sarajeva, pogotovo što je dobio saglasnost glavnih gasnih kompanija u Federaciji BiH, ishod je bio dobro poznat. Na nedavnoj sednici Saveta ministara nije postignut konsenzus za otpočinjanje pregovora o izgradnji dve gasne interkonekcije - istočne na prelazu iz Srbije u RS, odnosno BiH i južne koja iz Hrvatske ulazi kod Posušja u federalni deo BiH.

Kupuju gas iz Srbije a neće gasnu vezu sa njom

Direktor preduzeća Gas-Res, javnog preduzeća RS koje se bavi gasnim sektorom, Ljubo Glamočić , za Sputnjik kaže da je u tom poslu više od 20 godina i da je za njega ovakva odluka Sarajeva nerazumna, neprihvatljiva i neobjašnjiva jer je BiH jedna od zemalja koja najmanje troši gasa po glavi stanovnika, a potrebe za gasom i za razvojem su višestruke.
„Posebno kada se ima u vidu da je gasovod kojim se snabdeva BiH, odnosno i RS i Federacija, star više od 40 godina, da u zimskom periodu, kada je potrošnja gasa maksimalna, nema dovoljne količine gasa za grejanje u Sarajevu, koje kao i Zenica koristi gas za grejanje i da je taj gasovod produžen prema Travniku. Da je napravljeno novo spajanje i izgradnja gasovoda prema Bijeljini od sledeće grejne sezone i ona bi počela da koristi prirodni gas. Znači sve su to argumenti u prilog daljeg razvoja u smislu gasifikacije i izgradnje industrijskih kapaciteta koji koriste gas kao energent“, kaže naš sagovornik.

Gotovo 80 odsto gasa potroši Federacija

CC0 / Unsplash/Mykola Makhlai / BiH gas nabavlja u Srbiji i oko 80 odsto gasa potroši Federacija BiH
Plin - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2022
BiH gas nabavlja u Srbiji i oko 80 odsto gasa potroši Federacija BiH
Na pitanje koliko BiH troši gasa, a koliko entiteti, on ističe da se ukupna potrošnja u BiH u poslednje vreme smanjuje i prošle godine je bila oko 250 miliona kubnih metara gasa.

„Od toga 21 odsto troši RS, a gotovo 80 odsto Federacija. To je argument da su i jedna i druga interkonekcija u ovom trenutku više neophodne Federaciji nego Republici Srpskoj. Posebno me iznenađuje to što nije data saglasnost ministara iz Federacije, s obzirom na to da su privredni subjekti i Energoinvest i Sarajevogas, kao ključni koji snabdevaju gasom Federaciju dali svoju načelnu saglasnost prema vladi Federacije“, kaže Glamočić.

On ipak napominje da su nastavljeni kontakti i na nivou predsednika vlada i ministara, da su na samitu Evropske energetske zajednice održane pre nekoliko dana u Sarajevu neke stvari dodatno definisane. Glamočić zato hoće da veruje da ovim nije stavljena tačka na budućnost dve gasne interkonekcije.

Da Srbima crkne krava

Ona sa Srbijom je i preduslov da se grade dve gasne elektrane u Republici Srpskoj koje bi finansirala Rusija, što je dogovoreno prilikom nedavnog Međunarodnog ekonomskom foruma u Sankt Peterburgu.
Po oceni analitičara iz Banjaluke, Anđelka Kozomare, u tome i jeste stvar i ovo odbijanje je samo nastavak dobro poznate politike Sarajeva.

„To je njihova politika već godinama da nema nikakvog razvoja od koga će makar jedan posto koristi imati Republika Srpska. Samo jedan procenat je dovoljan da oni to blokiraju. Tako je sa auto-putem Beograd-Sarajevo koji bi finansirala Turska, ne dozvoljavaju izgradnju aerodroma u Trebinju, ne dozvoljavaju izgradnju hidroelektrane „Buk-Bijela“ na Drini. Ne dozvoljavaju nijedan projekat koji ima bilo kave dodirne tačke sa RS. Tako i ove dve gasne interkonekcije, jedna sa Hrvatskom, druga sa Srbijom“, kaže on za Sputnjik.

Protiv srpskog pa i na račun svoje štete

I on ukazuje na nonsens da Sarajevo ne prihvata gradnju dve gasne interkonekcije iako gas sada u BiH stiže isključivo iz pravca Srbije preko Zvornika, a najvećim delom, 80 odsto, ga koristi upravo Federacija BiH. Celo Sarajevo se, kako podseća, greje na gas.
„Oni dakle, namerno opstruišu svoje građane, nanose im veliku štetu. Energoinvest je juče podigao cenu gasa za 23 odsto jer priliv tog gasa već ne ide dinamikom kojom su oni očekivali“, naveo je Kozomara, napominjući da je cena gasa u RS ostala nepromenjena.
Naš sagovornik objašnjava zašto u ovom slučaju od pomoći nije bilo ni to što je u isto vreme traženo i odobrenje za gasnu konekciju sa Hrvatskom. Bakir Izetbegović kao vrhovni poglavar u Federaciji je, kako dodaje, već nekoliko meseci u žestokom političkom sukobu sa hrvatskim predstavnicima u Federaciji koje javno i eksplicitno podržava predsednik Hrvatske Zoran Milanović, kritikujući Sarajevo.
© Foto : Press-služba Eugal / Uđi u bazu fotografijaIzgradnju gasnih konekcija sa Hrvatskom i Srbijom stopiralo je Sarajevo koje bez konsultacija sa zapadnim ambasadorima ne donosi nijednu odluku
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2022
Izgradnju gasnih konekcija sa Hrvatskom i Srbijom stopiralo je Sarajevo koje bez konsultacija sa zapadnim ambasadorima ne donosi nijednu odluku

Da se zna ko je hadžija

„Bilo jasno da on to neće dozvoliti ni Hrvatima. Šalje im poruku da bez njega ne mogu ništa da odluče kada je u pitanju BiH. Da nikakav uticaj Beograd i Zagreb ne mogu da imaju na njega, jer iza sebe ima, svi to znaju, američku ambasadu“, kaže banjalučki analitičar.
Po oceni Kozomare, ni u ovom slučaju sarajevska vlast nije sama donela odluku, jer, kako kaže, oni sami ne odlučuju ni o čemu dok se ne konsultuju sa ambasadorima Britanije i SAD, a u poslednje vreme se tu snažno uključuje i nemačka ambasada. Taj trio ne dozvoljava da BiH ide napred ni prema EU, a kamoli da se ekonomski razvija.

„Njima odgovara ova pozicija da BiH bude što nestabilnija, što nesigurnija, da bi oni mogli lakše da upravljaju političkim i ekonomskim tokovima u ovoj nesrećnoj zemlji. Javna je tajna da nikakve odluke Bošnjaci ne donose već godinama bez saglasnosti tih ambasada“, kaže Kozomara.

Koliko god zdravom razumu bilo nejasno šta Izetbegović radi, sasvim je kaže, izvesno zašto to čini i za čiji interes.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala