- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski virusolog savetuje: Bezbedan seks značajno smanjuje rizik od zaraze majmunskim boginjama

© AP Photo / Cynthia S. Goldsmith, Russell Regner/CDCVirus majmunskih boginja pod mikroskopom
Virus majmunskih boginja pod mikroskopom - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
Pratite nas
Majmunske boginje se mogu preneti bliskim kontaktom, između ostalog i seksualnim odnosom, o čemu govori američka i evropska praksa u radu sa takvim pacijentima, rekao je za list „Gazeta.Ru“ ruski akademik i šef laboratorije za biotehnologiju i virusologiju Fakulteta prirodnih nauka Novosibirskog državnog univerziteta Sergej Netesov.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ruski ekspert smatra da bezbedan seks značajno smanjuje rizik od prenošenja majmunskih boginja.

„U saopštenju ‘Rospetrebnadzora’ (ruske službe za fitosanitarni nadzor) nije ukazano na koji način se osoba zarazila, koja je ujedno postala i prvi pacijent otkriven u Rusiji sa dijagnozom ‘majmunskih boginja’. To sugeriše da je najverovatnije zaražena kao i prethodni pacijenti — seksualnim kontaktom. Naravno, to je samo nagađanje“, rekao je Netesov.

Ranije je u izveštaju „Rospotrebnadzora“ navedeno da majmunske boginje nisu izrazito zarazna bolest, ali je prenos moguć kapljičnim putem prilikom dugog i bliskog kontakta.

„Dug lični kontakt podrazumeva i seksualni kontakt. Građani ne bi trebalo da se plaše majmunskih boginja. Neophodno je da održavaju higijenu, da se štite i da ne rizikuju u seksualnim kontaktima. Ovo se posebno odnosi na homoseksualne kontakte, o kojima se mnogo govorilo u zapadnim medijima. U ovim zajednicama, kao što je ranije saopšteno, virus majmunskih boginja se često širi“, pojasnio je ruski virusolog.

U ranijem izveštaju „Rospotrebnadzor“ se navodi da je infekcija moguća u kontaktu sa oštećenim delovima kože zaražene osobe, predmetima koji su kontaminirani telesnim tečnostima, kao i biomaterijalima koji potiču od zaražene osobe.
Majmunske boginje - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2022
SVET
Razvijen PCR test za majmunske boginje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala