Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Protestna nota Hrvatskoj zbog zabrane Vučiću da poseti Jasenovac, ambasada odbila notu /video/

© Tanjug / JADRANKA ILICNikola Selaković
Nikola Selaković - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je povodom odluke hrvatskih vlasti da zabrane posetu predsedniku Aleksandru Vučiću da je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu, koju je otpravnica poslova odbila da primi.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Ministar je ocenio da je ovo zastrašujuća odluka hrvatske vlade i da će Vlada Srbije doneti odluku o protivmerama koje će biti uvedene.
Selaković je na konferenciji za novinare rekao da je Ambasadi Republike Srbije u Hrvatskoj dostavljena nota pre dva dana Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske.
"Prilikom planiranja svih poseta stranih zvaničnika, vreme, priroda i program poseta treba da budu predmet službene komunikacije i dogovora dve strane. S obzirom da hrvatska strana nije informisana o nameri mogućih poseta, poseta Republici Hrvatskoj je neprihvatljiva", pročitao je Selaković deo note hrvatskog ministarstva.
"Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske ukazuje da posete visokog predstavnika strane države spomen području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera", pročitao je Selaković notu koja je dostavljena srpskoj ambasadi u Zagrebu.

Diplomatski odgovor Beograda Zagrebu: Šokirani smo anticivilizacijskom odlukom

Diplomatsku notu Srbije zbog zabrane Zagreba da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabrani privatnu posetu Jasenovcu prenosimo u celosti:
„Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije izražava svoje poštovanje Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu i ima čast da, u vezi sa notom Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske broj 3611/2022 od 15. jula 2022. godine, saopšti sledeće:
Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije je šokirano protivpravnom, antievropskom i anticivilizacijskom odlukom Ministarstva za spoljne i evropske poslove Republike Hrvatske kojom se, na osnovu arbitrarno iskazane volje hrvatskih vlasti i grubo kršeći princip slobode kretanja, zabranjuje dolazak predsedniku Republike Srbije u Jasenovac, na mesto stradanja više stotina hiljada nevinih žrtava srpske, jevrejske, romske i drugih nacionalnosti. Namera predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića bila je samo da položi cveće i zapali sveću na svetom mestu na kome su tokom Drugog svetskog rata ubijene stotine hiljada Srba.
Povodom navoda iz pomenute note Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske da je poseta neprihvatljiva jer „hrvatska strana nije službenim putem informirana o nameri mogućeg poseta“, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije obaveštava da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić zainteresovan da učini službenu posetu Spomen području Jasenovac u bilo kom terminu, u periodu do 17. septembra 2022. godine.
U dubokom uverenju da Republika Hrvatska, kao i Republika Srbija, najsnažnije osuđuje i gnuša se najodvratnijih zločina koje je nad srpskim narodom izvršila nacistička Nezavisna Država Hrvatska tokom čitavog perioda svog postojanja, a čiju je kulminaciju predstavljao sistem koncentracionih logora Jasenovac, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije očekuje omogućavanje neometane posete predsednika Republike Srbije ovom svetom mestu i u tom smislu, od hrvatske strane očekuje da za tu priliku pruži odgovarajući tretman koji se odnosi na najviše strane zvaničnike, uključujući i sve potrebne bezbednosne aspekte.
Ministarstvo spoljnih poslova podseća da je u prethodnih godinu dana, zabeleženo preko 700 ulazaka nosilaca diplomatskih i službenih pasoša Republike Hrvatske u Republiku Srbiju, bez ikakvih prethodnih službenih najava, uključujući visoke zvaničnike Republike Hrvatske, poput ministra nauke i obrazovanja Radovana Fuksa 24. juna 2022. godine, Zvonka Milasa, državnog sekretara u Kancelariji za Hrvate izvan Hrvatske, 18. marta 2022. godine, Milana Bošnjaka, izaslanika predsednika vlade Republike Hrvatske, 17. decembra 2021. godine itd. U tom smislu, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije zadržava pravo da adekvatno odgovori na odluku hrvatske strane.
Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije očekuje da postojeća situacija izazvana odlukom da se onemogući ulazak u Republiku Hrvatsku predsedniku Republike Srbije, bude brzo razrešena.
Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije koristi i ovu priliku da Ambasadi Republike Hrvatske ponovi izraze svog visokog poštovanja“, prenele su „Novosti“.
Grad Zagreb - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
REGION
Zvanični Zagreb tvrdi da nije bio obavešten o Vučićevoj poseti

Selaković: Zagreb ne bi trebalo da bilo kome drži lekcije o iskrenosti

Selaković je, reagujući na reči hrvatskog ministra Gorana Grlića Radmana, izjavio da je Radman u svom obraćanju izneo neistine, dodajući da Zagreb ne bi trebalo da bilo kome drži lekcije o iskrenosti.
„Moj hrvatski kolega se obratio javnosti, govorio o stvarima koje najblaže rečeno nisu tače“, rekao je Selaković i izrazio očekivanje da će predsednik Vučić sutra u obraćanju da iznese i konkretne detalje kojima će se pokazati da mnoge stvari nisu istina.
Upečatljivo je, kaže Selaković, i da hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova poseduje neku vrstu instrumenta kojim meri nečiju iskrenost.
„Čuli smo da namera Vučića da ode na mesto fabrike smrti 1941- 1945, gde su u nacističkoj NDH stotine hiljada srpskih žena, dece staraca, mladića… ostalo bež života na najbrutalniji mogući način - nije shvaćena kao iskrena i ne kao odavanje pijeteta, već da je rezultat zadovoljenja unutarpolitičkih potreba pre formiranja vlade“, rekao je Selaković i dodao:
„Ne čini li vam se ovo poznatim? Čista autoprojekcija.“
Selaković je ukazao i da predstavnici i potomci žrtava, bez obzira da li su Srbi, Jevreji, Romi, ne žele da prisustvuju manifestaciji iza koje stoji hrvatska država, jer ne vide iskrenost u tome.
„I sada će oni da drže lekciju iz iskrenosti“, rekao je Selaković, preneo je Tanjug.
Jasenovac - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
SRBIJA
Vučić hrvatskim vlastima: Samo vi radite svoj posao
 Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
SRBIJA
Vulin: Od danas svi funkcioneri Hrvatske moraće da najave i obrazlože posetu i prolazak kroz Srbiju
Premijerka Srbije Ana Brnabić - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2022
SRBIJA
Brnabićeva o zabrani Vučiću da poseti Jasenovac: Kao da predsedniku Izraela zabranite posetu Aušvicu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala