- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Zašto deca vole crtane filmove

CC0 / / Gledanje crtaća
Gledanje crtaća - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
Pratite nas
Svi smo mi odrastali uz crtane filmove. Neki likovi iz njih su gotovo legendarni i gledaju se generacijama, dok se neke replike prepričavaju u šali. Ali neretko se pitamo zbog čega su deca fascinirana crtaćima.
Ukoliko se nekada zabrinete kada vidite da vaše dete gleda crtane filmove, a već ima, na primer, 11 godina, nema potrebe da se brinete.
Stručnjaci ističu da uzrast deteta utiče na to kakve televizijske sadržaje preferira. Ponašanje i osobine likova iz crtaća zabavljaju i zadovoljavaju dečije potrebe, a starija deca ponekad vole da gledaju crtane filmove iz čiste razbibrige, prenosi portal DDL.
Crtaće karakterišu jarke boje, različiti stepeni pokreta, jednostavne teme ili poruke koje deca mogu da razumeju, kratko trajanje, različiti zvukovi i drugi stimulansi koji zanimaju decu, objašnjavaju stručnjaci.
Deca gravitiraju prema sadržajima sa kojima mogu da se poistovete u svetu u kome vladaju odrasli ljudi sa drugačijim navikama. Odrasli ne mogu da ispolje ono što je detetu potrebno, a to je ponašanje slično njihovom.
Deca su od malih nogu svesna razlike između sebe i odraslih, pa u crtaćima pronalaze ono što više liči na njihove navike i postupke.
Samo pogledajte bilo koji crtani film. Glavni likovi su često sama deca ili životinje, stvorenja, automobili ili vozovi koji se ponašaju kao deca. Kroz crtane filmove, deca uče i neke osnovne životne veštine i načine na koje treba da se ponašaju.
Deca mogu kroz crtane filmove da nauče da budu ljubazni i dobri, mogu da nauče da se bore sa strahovima. Crtići uglavnom podstiču bezgraničnu dečiju maštu, dajući im uvid o tome kako je biti princ, princeza, lekar, astronaut ili pilot.
Petar Pan - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2021
Novi totalitarizam Zapada: Zašto su poništeni Brzi Gonzales, Dambo i Petar Pan /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala