- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Srpski veterani poklonili ikonu „Jasenovačkih novomučenika“ glavnom hramu Oružanih snaga Rusije

© Foto : Sputnjiku ustupila Ivana PetkovićBožur je stigao i do mesta najvećeg stradanja Srba, u Jasenovac
Božur je stigao i do mesta najvećeg stradanja Srba, u Jasenovac - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
Pratite nas
Veterani Oružanih snaga Srbije su poklonili glavnom hramu Oružanih snaga Rusije ikonu „Jasenovačkih novomučenika“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

„U Muzejsko-crkvenom kompleksu Oružanih snaga Rusije održana je svečanost povodom darivanja ikone ‘Jasenovačkih novomučenika’ glavnom hramu Oružanih snaga Rusije. Klub generala i admirala Srbije je ikonu namenio ruskom hramu Pobede uz blagoslov srpskog patrijarha Pavla. Ikona odražava tragične stranice srpske istorije koje su povezane sa ubistvima velikog broja građana Srbije od strane nemačko-fašističkih osvajača tokom Drugog svetskog rata“, naveli su u Ministarstvu odbrane Rusije.
Objašnjeno je da je u hram doputovala delegacija vojnih veterana iz Srbije na čelu sa predsednikom Kluba generala i admirala Srbije general-majorom Lukom Kastratovićem.
Na ceremoniji je učestvovao načelnik Uprave za interakciju sa verskim udruženjima glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Rusije Oleg Veselkov, član Kluba generala i admirala Srbije Radoslav Đurđević, zamenik predsednika odbora Nacionalnog udruženja rezervnih oficira Oružanih snaga Rusije Sergej Verbin i parohijani hrama.
„Srpskoj delegaciji je nakon liturgije predata knjiga u kojoj je prikupljen veliki broj činjenica o zločinima fašista tokom Drugog svetskog rata i o ubijanju civila na teritoriji Jugoslavije“, dodali su u Ministarstvu.
Jasenovački novomučenici su pravoslavni zatvorenici u Hrvatskoj, koji su mučeničkom smrću umrli u periodu 1941-1944. godine u logorima smrti u Jasenovcu. Ovaj logor, koji se nalazio na 60 kilometara od Zagreba, su organizovali hrvatski fašisti na teritoriji Nezavisne hrvatske države u saradnji sa nacističkom Nemačkom.
Prema različitim svedočenjima, tokom Drugog svetskog rata u Jasenovcu je ubijeno na hiljade pravoslavnih Srba. Arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve je blagosiljao Jasenovačke novomučenike. Njihova imena su uvrštena u minej (raspored sa detaljima crkvenih bogosluženja za sve dane u godini podeljene po mesecima) Ruske pravoslavne crkve.
Obeležavanje u Donjoj Gradini Dana sećanja na zločin i genocid NDH u Jasenovcu - Sputnik Srbija, 1920, 01.05.2022
SRBIJA
Obeležavanje Dana sećanja na žrtve zločina i genocida NDH u Jasenovcu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala