- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Samo da bi bili protiv Rusije“: Rasprava u bugarskom Sobranju oko datuma nacionalnog praznika

CC0 / Pixabay / Zgrada bugarskog parlamenta
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
Pratite nas
U skupštini Bugarske se raspravljalo o predlogu opozicione partije GERB da 3. mart, dan oslobođenja Bugarske od Osmanskog carstva nakon rusko-turskog rata, više ne bude nacionalni praznik.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Predlog je podnet još u maju i tada su predstavnici partije GERB rekli da smatraju da je pravilnije da se nacionalni praznik obeležava 24. maja, kada zemlja slavi dan Svetih Đirila i Metodija, bugarske azbuke, prosvetiteljstva, kulture i slovenske knjižnosti.
Danas je u Sobranju trebalo da bude organizovano glasanje, ali ga nije bilo zbog nedostatka kvoruma. Sednica je ipak bila prilika da poslanici izlože svoje mišljenje.
Radomir Čolakov iz partije GERB je kritikovao ideju da se za nacionalni praznik u Bugarskoj proglasi dan kada građani „zahvaljuju ruskoj braći-oslobodiocima“. Zemlja bi trebalo da razmotri svoj odnos prema tom datumu s obzirom da je tada bio potpisan Sanstefanski sporazum (sporazum o miru između Rusije i Turske potpisan 3. marta 1878. godine). Uslovi tog sporazuma su ukinuti samo nekoliko meseci kasnije. Nakon toga je potpisan Berlinski sporazum kojim je Bugarska izgubila mogućnost da se ujedini u svojim ranijim granicama.

"Treći mart je signal da smo zahvalni Rusiji. To je signal koji šalje bugarski nacionalni praznik – da smo zahvalni jednoj velikoj zemlji bez koje se ne bismo izborili“, izjavio je poslanik na zasedanju parlamenta.

Drugi poslanik partije GERB Petar Nikolov je podržao kolegu. Prema njegovim rečima, 24. maj je, za razliku od 3. marta, datum koji nikoga ne ponižava i ne deli, datum kada se ne zahvaljuju drugoj zemlji već se ponose svojim narodom.
Georgi Georgijev i opozicione partije „Vozroždenije“ je kritikovao predlog GERB-a navodeći da je 3. mart dan kada Bugarska oseća da je slobodna bez obzira na činjenicu koja joj je zemlja pomogla i istakao da je to praznik bugarskog naroda.
Ivan Petkov iz „Bugarske socijalističke partije“ pozvao kolege da ne menjaju istoriju zemlje.

„Ja znam da ne želite 3. mart, već 4. jul kako biste ponosno nosili tog dana američke zastave“, rekao je Petkov i naglasio da time žele da pokažu da su protiv Rusije.

On je zaključio da nije bilo Rusa 3. marta Bugarska bi bila turska država i ne bi bilo ni 24. maja.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
RUSIJA
Bugarski ekspert: Izvršili smo harakiri
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala