- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Pritisak na Makedonce je zločin - narod neće ustuknuti pred evropskom rospijom

© AP Photo / Boris GrdanoskiDemonstranti jajima gađali zgradu Ministarstva spoljnih poslova u Skoplju
Demonstranti jajima gađali zgradu Ministarstva spoljnih poslova u Skoplju - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
Pratite nas
Nad Makedoncima je počinjen zločin. Davno je rečeno da je Evropa vavilonska rospija koja igra svoju igru, a u slučaju francuskog predloga ona ne samo da štiti svoje interese već istovremeno poništava jedan vekovni narod. Narod neće ustukunuti, kaže makedonski diplomata Risto Nikovski.
Posle svakodnevnih pritisaka koji su evropski lideri vršili na Makedoniju da se, na putu ka EU, saglasi sa francuskim predlogom, i tri dana rasprave u atmosferi opšteg haosa, makedonsko Sobranje je usvojilo zaključke o spornom predlogu.
Proporcionalno sa pritiscima koji su stizali sa svih strana, nezadovoljstvo naroda, po rečima karijernog diplomate Rista Nikovskog, bivalo je sve veće, a u okolnostima kada makedonski parlament usvaja francuski predlog, došlo je do tačke ključanja.
Narod je, kaže naš sagovornik, istrajan u nameri da ne dozvoli Briselu, odnosno Vašingtonu da sa Makedonijom radi šta hoće.

Demonstracija licemerja

Ono što dodatno iritira ljude na ulici je licemerje koje EU svaki dan demonstrira.
© AP Photo / Geert Vanden WijngaertPredsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen
„Oni govore jedno a rade drugo. Sve što je rekla predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u Skoplju suprotno je dokumentima koje su usvojili desetak dana ranije. Ona govori o Makedoncima u Sobranju a tamo ima Albanaca, Srba i Bošnjaka. Ona se obraća Makedoncima a nikada i nigde u dokumentima EU se ne spominje ni makedonski narod niti Makedonci“.

Nije ovde turski i kineski nego makedonski jezik

Takvi blefovi su, kaže naš sagovornik, neshvatiljivi, kao i njena tvrdnja da nas je Evropska komisija uvek podržavala što nije istina, ili da makedonski narod nikada nije doveden u pitanje, što takođe ne odgovara istini jer je makedonski narod i te kako doveden u pitanje.
© AP Photo / Boris GrdanoskiAntivladin protest u Skoplju
Antivladin protest u Skoplju - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
Antivladin protest u Skoplju
„Oni se kriju iza bugarskog zahteva ali ih to ne opravdava jer istina je da u pregovaračkom okviru oni kažu da će prevoditi dokumenta na makedonski jezik ali šta mogu drugo da kažu? Da je ovde turski ili kineski? U Makedoniji je makedonski. Ali isto tako u njihovim dokumentima, zaključcima i stavovima Unije kažu da oni vode računa i o tome da Bugarska ne priznaje makedonski narod. A šta to znači?“

Kažu odluka naroda a misle na ultimatum

Iako čelnici EU sugestivno ponavljaju da je odluka na Makedoncima, izostavljaju, kaže ugledni makedonski diplomata, onaj drugi deo - da je odluka makedonska ali po njihovom diktatu.
© AP Photo / Virginia MayoZastava EU
Zastava EU - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
Zastava EU
Svi pritisci otkrivaju prirodu njihovog a ne makedonskog problema.
„Bugarska blokada pokazuje da Unija ne funkcioniše i da se odriče svojih principa i vrednosti. Naravno, ona nije spremna to da prizna, i u takvim okolnostima kao najbezazlenije rešenje nameće se da se Makedonija složi sa bugarskim ultimatimom kako bi on dobio svoj zakasneli legitimitet. Najlicemernije je što se to predstavlja kao civilizacijska, demokratska praksa“, kaže Nikovski i dodaje da to objašnjava spremnost svih, od Emanuela Makrona do Olafa Šolca, da govore stvari koje ne piju vodu i nemaju veze sa istinom.

Ili je ovo makedonsko-francuski predlog?

U celoj priči oko makedonskog posrtanja na putu ka EU, napominje, nevina nije ni Vlada Severne Makedonije koja snosi deo odgovornosti, jer, kaže naš sagovornik, takozvani francuski predlog je u stvari makedonsko-francuski predlog budući da su makedonski političari dali načelnu saglasnost.
© AP Photo / Boris GrdanoskiRuka na Ustavu: Sednica Sobranja
Ruka na Ustavu: Sednica Sobranja - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
Ruka na Ustavu: Sednica Sobranja
To nije, kaže, opravdanje za Evropu, koja je nizom zahteva upućenih na adresu Severne Makedonije pokazala da ne drži do principa, standarda i kriterijuma.
O tome da li postoji izlazna strategija iz ove situacije, Nikovski kaže da je ne vidi, ali se nameće odgovor da su to brzi izbori koji bi ovu vlast, očigledno odeljenu od naroda, stavili na đubrište istorije. Važno je, napominje, da vlast čuva i vodi računa o fundamentalnim interesima pre svega makedonskog naroda i svih građana ove države.
„Ako ovaj pokret naroda, masovan i impresivan, napravi strategiju a za sada je nema, da se ova vlast sruši na jedan civilizovan i demokratski način, Severna Makedonija i ceo region dobiće šansu da ne odu u nepovrat.“

Na protestima su čitave porodice

Kao neko ko ne tumači događaje iz kabineta, već sa ulice, Nikovski kaže da ga najviše raduje činjenica da to nije partijski skup, nije manifestacija programa neke političke stranke, već opoziciju planovima Vlade čini pravi narod.
© AP Photo / Boris GrdanoskiProtest ispred zgrade parlamenta u Skoplju
Protest ispred zgrade parlamenta u Skoplju - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
Protest ispred zgrade parlamenta u Skoplju
„Na protestima 60 do 70 procenata prisutnih čine porodice sa decom, i tu su tri generacije, i unuci i bebe i deke i bake i roditelji i sve više mladih. Ranije kada smo se borili oko imena koje smo sramno izgubili bile su uglavnom starije generacije. Sada je sve više mladih i to budi nadu“, kaže naš sagovornik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala