- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Parlament Severne Makedonije prihvatio francuski predlog /video/

Zasedanje Sobranja - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
Pratite nas
Makedonski parlament je posle tri dana rasprave i niza incidenata usvojio zaključke o francuskom predlogu nastavka pregovora te zemlje sa Evropskom unijom. Poslanici VMRO-DPMNE i Levica napustili su sednicu pre glasanja.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Sa 68 glasova "za" poslanici su usvojili zaključke koji obavezuju Vladu Severne Makedonije da nastavi proces sa Evropskom unijom i usvoji pregovarački okvir.
Poslanici su usvajanje zaključaka pozdravili aplauzom i u skupštinskoj sali razvili zastavu Severne Makedonije, kao i zastavu Evropske unije.
Prethodno su poslaničke grupe SDSM i DUI dostavile nove nacrte zaključaka.
Glasanje je prošlo bez poslanika VMRO-DPMNE i Levice, koji su napustili sednicu Sobranja, zato što nije prihvaćen zahtev poslanice Dafine Stojanoske za pauzu od sat vremena nakon završetka rasprave o francuskom predlogu pregovaračkog okvira.
Poslanici VMRO-DPMNE i Levice tražili su odbacivanje francuskog predloga, koji, prema njihovim rečima, vodi direktnoj asimilaciji makedonskog naroda i dugotrajnoj opstrukciji evropskog puta Severne Makedonije.
S druge strane, poslanici vladajuće koalicije uvereni su da ovaj pregovarački okvir nudi nepovredivost makedonskog identiteta, kao i početak pregovora za punopravno članstvo u Uniji.
Francuski predlog predviđa ukidanje bugarskog veta i nastavak pristupnih pregovora Severne Makedonije o pristupanju Evropskoj uniji. Pregovarački proces o pristupanju Severne Makedonije Evropskoj uniji blokirala je Bugarska krajem 2020. godine zbog spora oko jezika i istorije.
U međuvremenu, javljaju skopski mediji, grupa građana i danas je okupljena ispred parlamenta i protestuje protiv francuskog predloga, preneo je Tanjug.
Demonstranti, navodi se, bacaju i toalet papir prema zgradi parlamenta.
Spomenik u centru Skoplja - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2022
REGION
Zašto „francuski kompromis“ za spor Skoplja i Sofije deli makedonsko društvo
Premijer Albanije Edi Rama - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
REGION
Rama: Ako ne dođe do otvaranja pregovora tražićemo razdvajanje od Severne Makedonije
Navijači sa transaprentom Kosovo je Albanija - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2022
SPORT
„Vi ste sledeći": U Prištini istakli mapu podeljene Crne Gore /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala