- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Pada cena građevinskog materijala, hoće li pasti i cene stanova

CC0 / Pixabay / Tržište nekretnina
Tržište nekretnina - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
Pratite nas
Pad cena građevinskog materijala koji traje od početka juna do sada se nije odrazio na cene nekretnina. One i dalje odolevaju. Na svetskim berzama pala je cena gvožđa i čelika, drvne građe, a cena bakra je najniža za 17 meseci. Ima li nade da će se preskupi kvadrat stambenog prostora ipak vratiti na neku meru dostupniju većini naših građana?
Milić Đoković iz grupacije posrednika u prometu nepokretnosti u Privrednoj komori Srbije za Sputnjik kaže da svi to sada pitaju, ali da odgovorom ne može da obraduje one koji bi da kupuju nekretnine i da, kako kaže, od pada cena nema ništa. On objašnjava i zašto:

„Cena materijala, odnosno grubi građevinski radovi utiču samo 20 odsto na cenu nekretnine. I da se desi neki pad, a teško da će ga biti u nekom nominalnom iznosu, zbog inflacije i praktično devalvacije evra, cene će teško da idu na dole. Može samo da se desi neki status mirovanja. Nema promena na tržištu. Ponuda je još uvek slabija od potražnje“, ističe Đoković.

Cena stana odoleva

Možda će, kaže, potražnja za nekretninama biti nešto manja jer je ključna kamatna stopa Evropske centralne banke, euribor, skočio, ali neznatno, za 0, 5 procentnih poena. Zato to ipak ne bi trebalo da utiče na tražnju koja premašuje ponudu.
On očekuje da ćemo od septembra-oktobra znati malo više kako će se stvari kretati, jer će biti više informacija kako po pitanju raznih projekata, tako i predstojeće grejne sezone, energenata.
CC0 / Pixabay / Tražnja za stanovima i dalje premašuje ponudu i uprkos pojeftinjenju građevinskog materijala cene nekretnina neće padati
Nekretnine - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2022
Tražnja za stanovima i dalje premašuje ponudu i uprkos pojeftinjenju građevinskog materijala cene nekretnina neće padati
Razumljivo je, kaže, što ljudi računaju da bi cena stanova mogla da padne zbog pada cene građevinskog materijala, jer kada investitori podignu cenu nekretnina vole da kažu kako je to zato što je skočila cena građevinskog materijala. Ona, međutim, tek sa jednom petinom učestvuje u kreiranju ukupne cene stana cene.

Koštaće nas i obnova u Ukrajini

Predsednik Udruženja građevinskih inženjera Srbije Živojin Vujanović, deli mišljenje Đokovića. On smatra da je u pitanju kratkotrajan pad cena građevinskog materijala koji se neće odraziti na cene nekretnina kod nas. Vujanović predviđa da će brzo doći do novog povećanja cena građevinskog materijala.

„Cene građevinskog materijala će još malo padati, a onoga momenta kada krene obnova u Ukrajini one će mnogo skočiti. A mi smo blizu Ukrajine i proizvođači građevinskog materijal prodavaće robu tamo. Očekujem recimo to u narednih pet-šest meseci, jer u delu koji je pod kontrolom Rusije tamo je već krenula obnova“, napominje Vujanović za Sputnjik.

Građevinski materijal će tamo biti potreban i on će nekim kanalima tamo i stizati, ne samo iz Srbije, nego iz celog regiona. Onaj ko bude imao bilo koju robu, bilo da je crep, keramika, armatura, tamo će je plasirati jer će biti velika potražnja, što znači da će i cene biti visoke, što će se odraziti i na rast cena kod nas, nema dilemu naš sagovornik.

Srbija sigurna destinacija

On ukazuje na još jedan momenat zbog koga, kako smatra, cene nekretnina u Srbiji neće padati.
„Što se tiče cena nekretnina, možda će trenutno biti zaustavljene na ovom nivou ili će malo rasti, jer smo postali sigurna destinacija. Primera radi, nekom iz Rusije, ili Ukrajine odgovara da kupi nekretninu u Srbiji. Ne mora u njoj da živi, ali može da se osigura i ovde da kupi stan. A to će biti interesantno i ljudima iz Evrope. Zašto neki Nemac da se ne greje, da prezimi u Srbiji, umesto što bi se smrzavao u Nemačkoj, a ima para da kupi stan“, kaže Vujanović, dodajući da takvoj odluci u prilog idu i ovde niži troškovi života.
Po njegovoj oceni, cena nekretnina bi možda trenutno mogla da bude limitirana u Beogradu, ali u manjim mestima one rastu i još će, kaže, da rastu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala