- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Čovek je čoveku najveća tajna | Orbita kulture

© SputnikOrbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
Pratite nas
Uoči izvođenja Njegoševe „Luče mikrokozma“ koju je dramatizovao, o mislima lovćenskog velikana koje se moraju razumeti i srcem i umom, a pre svega dušom, kao o Njegoševoj večno živoj opomeni da je čovek čoveku najveća tajna– razgovaramo sa legendarnim glumcem Petrom Božovićem.
Orbita kulture, 16.07.2022.
Zašto smatra da posle 60 godina karijere legendarni Stonsi ne smanjuju gas i sviraju bolje nego ikad, kako su izgledala njihova dva koncerta, nedavno održana u Londonu – za Sputnjik otkriva nekadašnji zvanični fotograf kultne grupe, Brajan Rašić.
Koliko američka publika zna o znamenitim Srpkinjama, poput Mileve Marić Ajnštajn, da li je predstava Gospođa Mileva premijerno odigrana pred njujorškom publikom pobudila interesovanje za našu naučnicu i ženu jednog od najgenijalnijih ljudi 20 veka, može li se isti uspeh ponoviti sa predstavom o Mileni Pavlović Barili – pitamo autore projekta Pegi – Barili, dramskog pisca Snežanu Gnjidić i pozorišnu i filmsku producentkinju, glumicu i pisca Milenu Trobozić Garfild.
Kako nam četiri decenije od smrti danas izgleda delo velikog pisca Meše Selimovića, da li su „Derviš i smrt“ i „Tvrđava“ umetnički snažne i univerzalne opomene koje važe za sve ljude i za sva vremena, da li je danas bolnija nego pre poruka da je svaki čovek uvek na gubitku – o tome za Orbitu kulture razgovaramo sa pisce, kritičarom i prevodiocem Muharemom Bazduljem i sa dr Vladanom Bajčetom sa Instituta za književnost.
Šta je naučio od Danila Kiša a šta od Pelea, u čemu je sličnost između pozorišta i sporta, pitamo književnika i dramaturga Boža Koprivicu, autora nedavno objavljene knjige eseja „Bluz dva prijatelja u 54 tjedna“.
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala