Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Odbrana bivših lidera OVK traži da Specijalni sud objavi dokaze iz Srbije

© AP Photo / Jerry LampenHašim Tači na optuženičkoj klupi u Hagu
Hašim Tači na optuženičkoj klupi u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
Pratite nas
Odbrambeni timovi Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija optuženih u Hagu, zajednički su zatražili da pretpretresni sudija naloži Kancelariji specijalnog tužioca da objavi dokaze koje poseduje iz Srbije i koje namerava da koristi u sudskom procesu protiv bivših vođa OVK, koji su godinu i po dana u pritvoru.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Zahtev je podneo advokat Kadrija Veseljija, Ben Emerson, u ime svih timova odbrane u slučaju „Hašim Tači i drugi“, preneo je B92.
U skladu sa pravilom 103 i pravilom 102 (3), timovi odbrane Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija zatražili su obelodanjivanje porekla bilo kog materijala koji Kancelarija specijalizovanog tužioca ima u svom posedu čije je poreklo ili Republika Srbija ili bilo koji njen prošli ili sadašnji organ ili institucija.
Advokati optuženih u Hagu tvrde da su Specijalna istražna grupa i Kancelarija specijalnog tužioca, kooperativnim odnosom sa Srbijom pribavili značajnu količinu nepoznatih dokaza.
Odbrana navodi da namerava da pobije takve dokaze, ali dodaje da je obelodanjivanje koje je do sada pruženo Odbrani nepotpuno i da Kancelarija specijalnog tužioca nije pokazala spremnost da bude transparentna u pogledu svog odnosa sa Srbijom i da ispoštuje zahteve odbrane.
Specijalno tužilaštvo u Hagu optužilo je Tačija 2020. godine da je odgovoran za ubistva počinjena tokom 1998. i 1999. godine na Kosovu i Metohiji. U Hag je prebačen avionom 5. novembra 2020, sa još dvojicom osumnjičenih, Veseljijem i Seljimijem.
Hašim Tači na optuženičkoj klupi u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
SRBIJA
Dvadeset osoba dobilo status žrtve u procesu koji se u Hagu vodi protiv Tačija
Agim Čeku i Hašim Tači - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2022
SRBIJA
Zašto je NATO sačuvao zloglasnu tajnu službu Hašima Tačija ŠIK
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala