- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Sukob Kine i Tajvana za Zapad bi bio košmar gori od Ukrajine

CC0 / Unsplash/Medhat Dawoud / Logo kompanije ”Epl”
Logo  kompanije ”Epl” - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2022
Pratite nas
Sukob Zapada i Kine zbog Tajvana imao bi daleko veće posledice nego aktuelna konfrontacija Zapada i Rusije zbog specijalne vojne operacije u Ukrajini, piše britanski „Telegraf“.
Mobilna aplikacija Sputnik na srpskom jeziku - Sputnik Srbija
Pratite Sputnjik i na letovanju

Sputnjik Srbija neometano možete čitati širom Evrope na mobilnoj aplikaciji koju ćete pronaći OVDE. Aplikaciju takođe možete preuzeti i putem linka apkfab.com

Autor članka navodi da eksperti strahuju da bi uskoro mogla da se pojavi nova diplomatska kriza povezana sa pokušajima Pekinga da silom stavi Tajvan pod kontrolu.
To bi bio „košmaran scenario“ nakon što su godine i velika sredstva potrošena da bi se zadobila naklonost „zmaja“, konstatuje autor.
U članku se podseća da su velike zapadne kompanije odmah posle početka vojne operacije u Ukrajini jedna za drugom saopštile da odlaze iz Rusije, ali u Kini veliki deo njih ostvaruje ogroman deo prihoda zbog čega će sa mnogo manje volje odustati od poslovanja u toj zemlji.
Tako je na primer američka korporacija „Epl“ prošle godine na tom tržištu zaradila 68 milijardi dolara (19 odsto ukupnog prihoda kompanije), a britanski farmaceutski gigant „AstraZeneka“ godišnje u Kini ostvaruje profit od šest milijardi dolara (16 odsto prihoda).
Zapadne kompanije zavise i od isporuka mikročipova koji se proizvode na Tajvanu, kineskog pamuka, kao i od radne snage iz Kine.
Posebno bi na udaru bila automobilska industrija, jer trenutno na Kinu otpada trećina ukupne prodaje kompanija „Folksvagen“, „BMV“ i „Mercedes“. „Folksvagenu“ polovinu prihoda donosi upravo kinesko tržište.
Predsednica Tajvana Caj Ing Ven - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2022
SVET
Nikad glasnija poruka Vašingtonu: Tajvan je za Kinu crvena linija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala